2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapesten tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját

2012. augusztus 21. 13:00 MTI

Budapesten tartják csütörtökön a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját, amelynek alkalmából konferenciát is rendeznek, ahol Áder János államfő mond beszédet.

Az Európai Unió képviselőinek részvételével zajló megemlékezés a Terror Házánál kezdődik, ahol gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére. A házigazda Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter lesz. Szembesítés a múlttal címmel konferenciát is rendeznek; a megnyitót Áder János köztársasági elnök tartja, és felszólal minden részt vevő ország képviselője is.

A totalitárius diktatúrák áldozatai európai emléknapját másodszor rendezik meg, az első Varsóban volt. Az emléknapot az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják.

A 2008 júniusában Prágában tartott Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferencia megnyitó beszédében Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek.

A konferencia résztvevői javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. 2008 szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők hasonló értelmű nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament (EP) elé. AZ EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, és ebben javasolták az emléknap megtartását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár