A vörösterror 133 napja

Helsinki: a legsikeresebb magyar olimpia

2012. július 30. 08:48

Csapatsportágakban is az elsők között

Az úszás mindig is magyar sikersportágként szerepelt a modern olimpiák történetében. A finn fővárosban sem maradt el a vizes éremeső: az 1932-es olimpia aranyérmes vízilabda csapat tagjaként is ismert Homonnai Márton leánya, Szőke Katalin 100 méteres gyorsúszásban állhatott a dobogó tetejére. A csupán a következő olimpiától önálló számként szereplő pillangóúszás mozdulatait a mellúszásba vegyítő, s ezáltal Pillangókisasszonynak is nevezett Székely Éva 200 méteres mellúszásban, Gyenge Valéria 400 méteres gyorsúszásban lett első. A Novák Ilona, Temes Judit, Novák Éva és Szőke Katalin alkotta 4x100 méteres gyorsváltó szintén a dobogó legmagasabb fokáról hallgatta a magyar himnuszt.

Novák Éva 200 méter mellen ezüstöt, 4x100 méteres gyorsváltón aranyat szerzett

A magyar vízilabda-válogatott aranyára sem kellett sokáig várni. A csapat Egyiptomot 9-0-val hagyta "állva" a medencében, s nagy meglepetésre a németeket is 9-1-re verte meg. Olaszország (7:2) és az Egyesült Államok (4:0) együttesének veresége után a magyar együttes az olimpiai bajnoki címet a jobb gólaránynak köszönhetően hódította el.

Az 1930 és 1960 között páratlan sikereket elérő kardmagyar csapat Helsinkiben is hozta a kötelezőt. Egyéniben Kovács Pál, csapatban Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Papp Bertalan, Kovács Pál és Rajcsányi László kapta meg a bajnokoknak járó fényes érmét. (Sajnos idén a 2012-es londoni játékokra nem szerzett kvalifikációt magyar kardcsapat.)

Néhányan azt mondják, csapatsportágban nyerni a legnagyobb dicsőség, pláne, ha a csapatból egyszerre 11-en vesznek részt a küzdelmekben. A magyar labdarúgó-válogatott Helsinkiben nagyon bekezdett: Románia 2-1-es, Olaszország 3-0-s és Törökország 7-1-es leverése után a svédek elleni elődöntőt 6-0-ra nyerte meg. Bár a Jugoszlávia elleni döntőben kissé megingott a csapat – Puskás is kihagyott egy tizenegyest –, végül 2-0-ára nyert. Bár nem kell őket bemutatni, de íme a legendás csapat: Bozsik József, Budai II László, Buzánszky Jenő, Czibor Zoltán, Csordás Lajos, Dalnoki Jenő, Grosics Gyula, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Kovács Imre, Lantos Mihály, Lóránt Gyula, Palotás Péter, Puskás Ferenc és Zakariás József.

Papp László ökölvívásban megszerzett aranya betetőzte a magyar olimpiai csapat szereplését, amely 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzéremmel ovációözön közepette térhetett haza az olimpia lázában égő országba. A hazai mámort jól jelzi, hogy Budapest – a helsinkii diadalúttól megittasodva – beadta pályázatát az 1960-as olimpia rendezésére, amit végül nem kapott meg.

Papp László Helsinkiben

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!