Hitler elfeledett szövetségesei

Titanic: Southampton fájdalma

2012. április 15. 10:42

A Titanic katasztrófája nagy hatással volt Southampton lakóira, hiszen a város, ahonnan az óceánjáró kihajózott, a szerencsétlenség áldozatainak közel harmadának volt az otthona. A Titanic elsüllyedésének híre Southamptont teljesen sokkolta, a tragédia évekig tabutémának számított a városban.


A Titanic elsüllyedésének híre szinte sokkolta Southampton városát, ráadásul évekig tabutéma volt a szerencsétlenséget szóba hozni a brit városban. Összesen 549 southamptoni lakos vesztette életét 1912. április 14-15-én, ami több mint egyharmada a teljes halálos áldozatok számának.

A város lakói közül került ki a gőzös legénységének nagy része is, így a tragédia a családi emlékezet részévé vált a településen. Nem mind állandó lakosok voltak, de az 1911-es népszámlálás szerint közülük 360-an a városban éltek. Az utolsó túlélő, Millvina Dean 2009-ben hunyt el Southamptonban, miután életben maradt rokonaival visszatértek az Egyesült Államokból.

A Titanic Southampton kikötőjében

Southampton sorsát és jólétét a tengerre építette. Száz évvel ezelőtt a 120 ezer lakosú város 20 hajózási részvénytársaságnak adott otthont. 1912 első hónapjaiban a sztrájkok következtében a kikötő legénységének zömét elbocsátották, így az áprilisban induló Titanic kínálta munkalehetőséget különösen nagyra értékelték. Nem volt állandó legénység ebben az időben az utasszállítók fedélzetén, leszámítva a kapitányt és a tiszteket.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!