2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viktória királynő pajzán élete

2012. február 29. 08:56

A viktoriánus erkölcs mítoszát kívánja lerombolni az a cikk, amely azt állítja, hogy a korszak névadója, Viktória királynő összeállt inasával és egy gyermekkel is megajándékozta.

Amikor Nagy-Britannia legutóbb egy uralkodója trónra kerülésének 60. évfordulóját ünnepelte, a birodalom területe még 40 millió négyzetkilométerre rúgott, s a korona 387 millió alattvalót fogott össze. Viktória királynő 1897-es gyémántjubileumának korát a szexuális elnyomás fémjelezte, az uralkodó azt is megtiltotta kormányának, hogy a leszbikusokkal foglalkozzon, mivel azt fizikai képtelenségnek tartotta. Viktória maga az erkölcsi tisztaság szobra volt, olyan példakép, akit minden alattvalónak ildomos volt követnie.

A The Oldie című magazinban megjelent cikk végleg leszámol ezzel a történelmi mítosszal, amikor azt állítja, hogy Viktóriának férje, Albert halála után szexuális kapcsolata volt skót inasával, egy bizonyos John Brownnal, akivel állítólag titokban össze is házasodott és gyermekkel örvendeztette meg.

A 82 éves történész, John Julius Norwich felidézte, hogy barátja, a néhai Sir Steven Runciman, a középkori keresztes háborúk szakértője éppen a Windsor-kastély Királyi Levéltárában kutatott, ahol a Viktória és John Brown között megköttetett titkos frigyet dokumentáló házassági anyakönyvi kivonatra bukkant. Amikor a történész ezt bemutatta Erzsébet anyakirálynőnek, az uralkodó állítólag se szó, se beszéd, elégette a dokumentumot, azért hogy az még véletlenül se ejtsen foltot a monarchia becsületén – nos, úgy látszik, ez mégsem sikerült neki.

Runciman ismerte a királynő ükunokáját, a festő Henry of Hesse herceget is, akivel egy idős hölgy futott össze egy New York-i kiállításon. „Azt hiszem, rokonok vagyunk” – vallotta be neki az asszony, majd bemutatkozott: ő Jean Brown, Viktória és John Brown gyermeke.

A titkos kapcsolatról és gyermeknemzésről szóló pletykák idestova 150 éve keringenek. Az antimonarchista és köztársaságpárti propaganda nem is egy, hanem három közös gyermekről tudott. Az állítólagos fiúgyermek 90 éves korában, magányosan halt meg Párizsban; a lány, Louise Brown szintén a francia fővárosba került, ahol – állítja a Coutts & Coegy bank alkalmazásában álló John Stuart – negyedévente 250 fontos támogatásban részesült.

A számlán „Őfelsége, a walesi herceg, Albert Edward” neve állt, ami azért is érdekes, mivel VII. Edward házasságtörő férfi hírében állt, és ebből a megfontolásból minden magániratát megsemmisítette – csak pont azt a dokumentumot nem, amely édesanyját kompromittálta.

A történet egy ponton sántít – állítják a tamáskodók. Kevéssé életszerű ugyanis, hogy Erzsébet anyakirálynő személyes iratokat dobott volna tűzre; bár az is igaz, hogy volt olyan levél – ebben unokahúgát, Windsor hercegnőjét illeti kevésbé hízelgő jelzőkkel –, amelynek közzétételét megakadályozta.

Egy másik, tagadhatatlan tény azonban egészen más megvilágításba helyezi az eseményeket. Ez pedig nem más, mint Viktória hatalmas szexuális étvágya, amely már a nimfománia határát súrolta. Mikor 42 éves korában férjét elkapta a tífusz, Viktória melankóliába zuhant. Ekkor érkezett az udvarba John Brown, s lett a királynő osborne-i inasa. A férfi teljesen a bűvkörébe kerítette a királynőt, együtt viszkiztek, s – szembemenve az etikettel – Brown a királynő hálószobája mellett aludt.

Viktória innentől fogva „Kedvesemnek” nevezte a férfit a neki címzett levelekben, majd – így a skót propaganda – szexuális érintkezésre is sor került a Loch Ordie-i túra alkalmával. A kilenc hónappal később Svájcban megszületett gyermekről szóló pletykát sokan azonban alaptalannak tartották, mondván, a királynő akkor már 46 éves volt, ami igencsak kockázatossá tette a terhességet, különösen a viktoriánus kori Nagy-Britanniában.

Viktóriát a liberális sajtó Mrs. Brownnak, a férfit pedig a királynő India császárnőjévé koronázása után India császárának kezdte nevezni. A sajtó és a társadalom össztüze közé szorult férfi imázsát csak bátor tette mentette meg, amikor 1872-ben egy királynő elleni merényletet akadályozott meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár