2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

29 évig küzdött a magányos dzsungelharcos

2012. február 28. 14:21

Többször is az értésére adták, hogy már véget ért a második világháború, de a japán Hiroo Onoda közel három évtizedig harcolt a láthatatlan ellenség ellen a Fülöp-szigeteken.

Otthona a dzsungel, tápláléka a bőségesen termő kókusz, legfőbb ellensége a trópusi viharral érkező moszkitók hadserege volt. Hiroo Onodának azonban akadt még egy ellenfele, amely ellen kérlelhetetlen harcot folytatott. Mikor megtalálták, nem hitte el, hogy 29 évvel korábban véget ért a második világháború, magányosan küzdött a Fülöp-szigeteki Lubang-szigeten.

Hiroo Onoda katonának született. 20 évesen került a japán császári hadsereg kötelékébe, ahol hírszerzést és gerillaharcmodort tanult. 1944 decemberében, egy elit harcosokból álló kis csapat tagjaként került a Fülöp-szigetekre, egészen pontosan Lubang szigetére.

Feladatuk egyszerűnek tűnt: meg kellett semmisíteni a sziget kifutópályáját és kikötőjét. Semmi esélyük nem volt a dezertálásra, a megadásra, vagy hogy öngyilkosságot kíséreljenek meg – a parancsnoki levél elég egyértelműen fogalmazott ahhoz, hogy a szigeten ragadt katonákban fel se merüljön a visszavonulás gondolata.

A misszió kudarccal zárult, az amerikai és fülöp-szigeteki erők 1945 februárjában elfoglalták a területet, a legtöbb japán katonát megölték vagy bebörtönözték. Onodának és három társának sikerült megszöknie, a hegyekbe vetették magukat, ahol megfogadták, hogy tovább folytatják harcukat.

Amerikai partraszállás a Fülöp-szigeteken

Lubang igen apró sziget: 24 kilométer hosszú és 10 kilométer széles, de mivel végig sűrű dzsungel borítja, a japán katonák könnyűszerrel tudtak elrejtőzni ellenfeleik elől. Idejük nagy részében gerillaakciókat indítottak a helyiek ellen: egy ízben 30 filippínóval végeztek egy támadás során, de a helyi rendőrséggel több alkalommal is összecsaptak.

Röplapon szóltak, hogy vége a háborúnak

1945 októberében egy röplapra lettek figyelmesek, amelyen a következő szöveg volt olvasható: „A háború augusztus 15-én befejeződött. Jöjjenek le a hegyekből”. Onoda azonban nem akart hinni a szemének, szentül meg volt róla győződve, hogy ez csupán a szövetségesek propagandája lehet. Néhány hónappal később újabb röplapot dobtak le, de ez már "Malajzia Tigrise", azaz Tomojuki Jamasita tábornok parancsát tartalmazta; Onoda nem tágított és az ellenállás folytatása mellett döntött.

Négy év elteltével azonban egyikőjüknél betelt a pohár: Juicsi Akcsu nem látta már értelmét a láthatatlan ellenfél elleni küzdelemnek, megadta magát és hazatért Japánba. Otthon arról értesítette a hadsereget, hogy három honfitársa még mindig azt hiszi, hogy tart a háború.

Két év múlva családi fotók és levelek érkeztek a lubangi dzsungelbe, de Onoda ismét ármánykodást szimatolt a háttérben. Két társával együtt megfogadta, hogy a végsőkig kitart, annak ellenére, hogy gyakorlatilag felszerelés nélkül, kókuszon, banánon és időnként néminemű húson élve tengették mindennapjaikat. A trópusi meleg, a patkányok okozta fertőzések és szüntelen esőzések elviselhetetlen körülményeket teremtettek számukra.

Onoda leteszi a fegyvert

27 évvel a második világháború vége után – miután két társát is megölték a filippínók – Onoda egyedül maradt a szigeten. Még 1974 tavaszán is partizánakciót indított a helyiek ellen, mígnem egy arra járó japán diák, Noria Suzuki kapcsolatba lépett vele. Suzuki is elmondta: kár a gőzért, a háborúnak vége. Ekkor Onoda kategorikusan kijelentette, hogy csak akkor hajlandó letenni a fegyvert, ha arra egy különleges parancsban felettesei kérik.

Ekkor lépett közbe a japán kormány, amely értesítette a világháborúban szolgáló illetékes hadtest parancsnokot. Tanigucsi a szigetre repült, s tudatta a katonával a szomorú hírt, amelyet a katona hitetlenkedve fogadott. A harcról végérvényesen 1974. március 9-én mondott le. Onoda hazatért Japánba, ahol nemzeti hősnek kijáró tiszteletben részesült, őt magát azonban keserű érzések kerítették hatalmába: úgy látta, hogy Japán csak árnyéka önmagának, semmi nem emlékeztet arra a nemesi császári birodalomra, amelyre felesküdött.

Onoda nagy harcos volt; idén január 16-án, 91 éves korában hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár