2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Földművesek tüntették el az afrikai esőerdőket

2012. február 13. 09:28

Egy kutatócsoport elemzései szerint a háromezer évvel ezelőtti, az őserdők kipusztulásával járó közép-afrikai klímaváltozás legfőbb okozója egy bantu nyelvet beszélő ősi földműves társadalom lehetett.

A tudósok régóta úgy vélik, hogy a közép-afrikai esőerdők egy jelentős része háromezer évvel ezelőtt hirtelen eltűnt és helyükbe a szavannák léptek; ezt korábban kizárólag egy regionális éghajlatváltozással magyarázták. Egy közelmúltban készült tanulmány azonban rámutatott, hogy a drámai változásért nem egyedül a klimatikus változás okolható: legalább ennyire felelős érte az ember is.

Germain Bayon és kutatócsoportja geokémiai elemzéseket végzett a Kongó-folyó torkolata vidékéről származó tengeri üledékekből vett mintákon, és megállapították, hogy az üledékanyag szerkezete háromezer évvel ezelőtt igen jelentős kémiai változáson esett át. A klímaváltozás ideőpontja egybeesett a bantu nyelvet beszélő földművesek megérkezésével a mai Kamerun és Nigéria területére.

A kutatók szerint a bantu népek magukkal hozták a vaskohászaton alapuló mezőgazdasági technikájukat, ami hozzájárult a változásokhoz, illetve fokozta azokat. Ahogyan erősödött a földhasználat iránti igényük, egyre több fát vágtak ki, hogy a mezőgazdaság és a vaskohászat számára megfelelő mennyiségű talaj álljon rendelkezésre. Az ezzel járó erózió és a klímaváltozás hozzájárult egy szárazabb, szavanna-szerű táj kialakulásához, aminek a következményeit ma is láthatjuk.

„A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kémiai változások abban az időben példanélküliek voltak az elmúlt 40 ezer évet tekintve, és egyértelműen arra utalnak, hogy az emberi népesség közép-afrikai esőerdőkre gyakorolt környezeti hatásai a legnagyobb sokk volt a késő negyedidőszak (0,5-1 millió évvel ezelőtt) éghajlati ingadozásainak sorában” – mondta a kutatást vezető Bayon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár