2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

150 éve született a háziasszonyok kedvence

2012. január 6. 13:19 MTI

Százötven éve, 1862. január 6-án született August Oetker német gyógyszerész, iparos, az élelmiszeripari óriáscég alapítója.


Az Obernkirchenben született Oetker 1891-ben Bielefeldben nyitott patikát. Két év múlva kezdte forgalmazni az általa kifejlesztett sütőport Backin néven, a vevők a kis csomaghoz (amely pontosan egy font liszthez volt elegendő) ingyenes receptet is kaptak. A feltaláló nem kis önbizalomról tanúságot téve garantálta, hogy a találmányát használó háziasszonyok nem fognak elrontani süteményt. "A minőség a legjobb recept" mottót a cég ma is alkalmazza.

A sütőpornak köszönhetően lesz a tészta - már ha jól el van dolgozva - laza, nő meg a sütemények térfogata. Vegyi összetételét tekintve nátrium-hidrokarbonátot és a foszforsav savanyú sóját vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfátot tartalmaz, ezek szabályozzák a sütéskor a vegyület elbomlásakor keletkező szén-dioxid gyors vagy lassú felszabadulását. Az Oetker-sütőpornak durván egyharmada nátrium-hidrokarbonát, és a recept lényegében a mai napig változatlan. Az igazsághoz tartozik, hogy a sütőport már korábban felfedezte a német Justus von Liebig, de ő a nagyüzemi gyártókat célozta meg, míg Oetker a háztartásoknak kínálta termékét.

Mivel reklamáció nem vagy csak elvétve érkezett, a szerény patika komoly üzemnek adta át helyét. 1906-ra már évente 50, az első világháború után 300 millió zacskó fogyott a "világos fej" logóval ellátott, szabadalmazott sütőporból odahaza és külföldön. Az Oetker-csoport receptkönyveket adott ki, hirdetéseket jelentetett meg a lapokban, és még a csomagolásra is recepteket nyomtattak.

August Oetker 1918 januárjában halt meg, és mivel fia elesett az első világháborúban, az irányítást az özvegy új férje vette át. A cég élére a második világháború végén, 1944-ben került az alapító unokája, Rudolf August Oetker, miután egy légitámadásban mostohaapja, anyja és két féltestvére is életét vesztette. Vezetésével a vállalatcsoport Európában és a tengerentúl is terjeszkedett, sörfőzdéket, szállodákat, bankokat vásárolt, de hírnevét továbbra is a minőségi élelmiszereknek köszönhette. Az Oetker-cégcsoport forgalmaz sütőport, pudingport, zselatint, jégkrémet, mélyhűtött pizzát, süteményport, hűtött kész süteményt, és övé a Radeberger sörgyár is.

A magyarországi Oetker-cég a második világháború után jóvátételként szovjet tulajdonba került, majd a márka eltűnt a hazai piacról. A Budapesti Sütőpor Vállalat néven működő gyárnak már semmi köze nem volt a német anyavállalathoz, csak a hetvenes évektől, licenc alapján kezdődött újra a sütőpor és a vanillincukor gyártás. A Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. 1992-ben alakult meg, 1995-ben Jánossomorján építettek új gyárat.

A ma is családi vállalkozásként működő cégcsoport élén 2010 óta Richard Oetker áll. A forgalom mára túllépte a nyolcmilliárd eurót, az Oetker család vagyonát mintegy hat és félmilliárd euróra becsülik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár