2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Feltárták Belső-Ázsia legnagyobb hun sírját

2011. december 27. 11:19 Obrusánszky Borbála

Mongólia szívében, az Arhangáj megye Öndör Ulaan járásában lévő Gol Mod nevű helyen tárták fel a belső-ázsiai térség eddigi legnagyobb hun temetkező helyét. Az idei ásatási szezon végén, novemberben szenzációs leletekről adtak hírt a mongol hírforrások. Az ásatást az Ulánbátor Egyetem professzora, Dijmádzsav Erdenebátor vezette, aki az elmúlt évtized egyik legismertebb szaktekintélyévé vált.


A régész elmondása szerint a hun királysír feltárásán tíz éve, 2001 óta szinte folyamatosan dolgoznak. A lelőhely Gol Mod 2 néven vált ismertté. Még 2000-ben a közelben, a Hunuj-folyó partján, szintén egy Gol Mod nevű helyen francia-amerikai-mongol expedíció végzett feltárást, ahonnan páratlan hun királysírra leltek. A jelenlegi temető, vagyis a Gol Mod 2 attól nem túl messze, a Hanuj-folyó mellett van, Öndör Ulaan járásban és az onnan előkerült leletek még a fenti leleteket is túlszárnyalták.

A kutatók a sírokat i.sz. 80-100 körülire datálták, az északi hun állam idejére, amikor már külön északi és déli főkirály (sanjü) uralkodott a kettévált hun birodalmi területeken. A régészek - a sír mérete alapján - úgy vélik, hogy az királyi temetkező hely lehetett, hiszen a környéken eddig 200 sírt azonosítottak be, köztük volt egy nagyon gazdag előkelő sír és mellette 27 kis sír sorakozott.

A sírból előkerült leletekből a régészek arra következtettek, hogy valóban egy hun királyt temettek oda, a sztyeppei birodalmi központba. A sírból ugyanis sok hintó maradvány, nemesfémből készült ékszer, valamint a túlvilági élethez szükséges állatcsontok kerültek elő, de az elhunyt mellé temetett szolgák sírjai is azt erősítik meg, hogy királlyal állunk szemben. Erdenebátor elmondta: még várni kell a pontos eredményekre, hogy egyes tárgyról többet tudjanak meg.

A hun sírból míves üvegpoharak is előkerültek, melyek a római birodalomban készültek. Korábban más tárgyak is utaltak arra, hogy a mai Mongólia területére is eljutottak a Földközi-tenger medencéjének termékei. Ez azt valószínűsíti, hogy fejlett kereskedelem volt az eurázsiai térségben.

Erdenebátor azt is elmondta, hogy ilyen nagyméretű sírokat eddig még sem Mongóliában, sem Oroszországban sem találtak, sőt egész Belső-Ázsiában nem ismert ilyen méretű hun sír. Az elmúlt húsz évben az egész ország területén tártak fel hun temetőket és áldozati központokat. Még egyetlenegy sírból sem került elő épen 6-7 hintó. A régészek úgy vélik, hogy összesen 12-14 kocsi lehetett a sírban, de sajnos nem mindegyik maradt teljes épségben. Sajnos az elhunyt holtteste csak részben maradt meg, mivel a talajvíz tönkretette a csontvázat, de néhány áldozati szertartásra utaló jel is eltűnt az idő során.

Az idei szezon eredményeként a régészek hatvan ládát pakoltak tele leltekkel. A téli szezonban restaurálják azokat és a közeljövőben valamelyik mongol múzeumban kerülhet kiállításra a sok látogatót vonzó kiállítás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár