2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Andersennel ünnepelnének a melegek

2011. december 22. 12:30

Komoly indulatokat váltott ki a nagy mesemondó szülővárosában megrendezendő ünnepségsorozat ötlete, amelynek keretét a dán leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség (LGBT) által szervezett fesztivál adná.

Az egy héten át tartó, a dán LGBT-közösséghez köthető rendezvénysorozat ötletgazdája Trine Bramsen parlamenti képviselő volt. A honanya szerint az eseménnyel még több látogatók tudnának a Funen szigetén levő Odense városába, Hans Christian Andersen szülőhelyére hozni.

„Nagyon sok az üres fecsegés Andersen szexualitásáról, szerintem ezt ki kell használnunk” – mondta el a képviselőnő, aki az eseménnyel egyúttal a melegházasságra kívánja ráirányítani a figyelmet. „Lenne egy olyan hét, amikor a világ összes tájáról érkeznének melegek Funenra” – tette hozzá.

Andersen, bár elismerésre és hírnévre tett szert, magánéletében zaklatott, boldogtalan maradt, viszonzatlan szerelmével több nőt és férfit is kitüntetett. Irodalomtörténészek A kis hableány szomorú végére emlékeztetnek, amely szerintük egyértelmű utalás Andersen keserű magánéletére; az eredeti változat végül nem került be az 1989-es Disney-adaptációba.

A nagy mesemondó 1847-ben keltezett levelében félreértetetlen szavakkal adja a weimari herceg tudtára, hogy nem közömbös számára, de egy évtizeddel korábban például úgy ír barátjának, mintha az „egy gyönyörű calabriai lány” lenne. A dán LGBT-közösség vezetője, Vivi Jelstrup amondó: Andersen inkább biszexuális volt, semmint meleg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár