2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Megnyitná Varsó az auschwitzi "alvó aktákat"

2011. november 3. 15:52

A lengyel hatóságok ismét nyomozást indítanak a második világháború idején a lengyel koncentrációs táborok területén elkövetett bűnök ügyében.


A nácizmus és kommunizmus nevében elkövetett bűnök felkutatását vállaló Nemzeti Emlékezet Intézet bejelentése szerint erre azért van szükség, hogy megtalálják és bíróság elé állítsák a még élő náci bűnösöket.

A hitleri Harmadik Birodalom 1940-ben nyitotta meg az auschwitzi haláltábort, majd a következő években több millió zsidó, lengyel és más népcsoportba tartozó állampolgárt gyilkoltak meg az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban.

Auschwitz mellett a németek több tábort is létrehoztak Lengyelországban (Chelmno, Treblinka és Belzec), de az egyelőre nem világos, hogy a nyomozás ezekre is kiterjed-e. A „nácivadász” Efraim Zuroff üdvözölte Varsó bejelentését, ami szerinte „komoly következményekkel járhat”, főleg miután Németországba idén elítélték John Demjanjukot.

Zuroff azt szeretné, ha a lengyelek által megvádolt náci elkövetőket Németországban állítanák bíróság elé. „Minden olyan ügyet üdvözlök, amely bűnösnek nyilvánítja a vádlottat” – jelentette ki a Simon Wiesenthal Center igazgatója.

Lengyelországban már a hatvanas-hetvenes években nyomozást indítottak az Auschwitzban elkövetett bűnök kivizsgálására, de a vasfüggöny miatt elzártságban élő országnak a külföldön élő szemtanúk és a vádlottak meghallgatása nagy nehézségeket okozott.

Lengyelországban utoljára 2001-ben történt vádemelés: ekkor egy lengyelt, a Henryk Mania-t nyolc év börtönbüntetésre ítélték a chelmno-i haláltáborban elkövetett háborús bűnökért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár