2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Sztálint népszerűsíti az orosz állami média

2011. október 27. 10:54 MTI

Az orosz állami média hagyjon fel Joszif Sztálin tisztára mosásával, és az orosz kormány foglaljon egyértelműen állást az egykori szovjet vezető bűnei ellen - követelték szerdán moszkvai sajtóértekezletükön orosz emberi jogi aktivisták és történészek.


Az orosz állami televízió nemrég "nagyon tehetséges propagandával" kedvelt márkává változtatta Sztálin nevét - állapította meg Alekszandr Drozdov, a Borisz Jelcin Központ igazgatója.

Vlagyimir Lukin, az emberi jogok biztosa határozottan tiltakozott az ellen, hogy bárki is méltassa Sztálint a Szovjetunióban az 1930-as években elért gazdasági növekedésért. "Hősies erőfeszítésekkel és az emberiességi szempontok teljes félretételével országunknak sikerült elmaradott agrárországból elmaradott ipari országgá válni a Sztálin-korszakban" - fogalmazott az ombudsman.

Arszenyij Roginszkij, a Pamjaty jogvédő csoport vezetője szerint a legkevesebb, amit jelenleg az orosz kormány tehet, az az, hogy "jogilag értékeli a szovjet korszak bűneit".

A közelmúltban végzett oroszországi közvélemény-kutatások során a megkérdezettek egyharmada-fele határozottan pozitívan, vagy inkább pozitívan ítélte meg Sztálint.

Sokakból felháborodást váltott ki az a középiskolás tankönyv, amely "hatékony vezetőként" írta le az 1924-től 1953-ig a Szovjetunió élén álló Sztálint, s bírálatok érték azokat is, akik eredeti formájában állíttattak helyre egy moszkvai metróállomást, amelynek díszítése tartalmazza az egykori szovjet himnusz Sztálint dicsőítő szövegét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár