2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatják Sir Francis Drake koporsóját

2011. október 27. 13:11 BBC News

Egy kalóztörténettel foglalkozó múzeum tulajdonosa azt állítja: kevés választja el attól, hogy megtalálja Sir Francis Drake, I. Erzsébet hajóskapitányának földi maradványát.

Drake kapitány 1596-ban hunyt el, a tengeren temették el, ólomkoporsóban, Panama partjai mellett. Pat Croce, az egyik amerikai kalózmúzeum tulajdonosa blogbejegyzésében most azt állítja, hogy a felfedezéseiért lovagi címben részesült hajóskapitány koporsója két, már lokalizált hajó között hever. „Ez olyan, mint amikor az álmok valóra válnak – megtalálni a történelem leghíresebb kalózának testét, aki egyedül verte szét a spanyol újbirodalmat” – nyilatkozta a férfi.

A két szóban forgó hajó az Elizabeth és a Delight, mindkettő a Portobelo-öbölnél, a tenger mélyén fekszik, s Croce szerint közöttük található a teljes harci díszben eltemetett Drake földi maradványa. A St. Augustine Pirate & Treasure Museum tulajdonosa azt is elmondta, hogy sikerült megtalálni a két hajó néhány darabját; a hajók állítólag nem sokkal Drake halála után süllyedtek el.

Drake-et az angol tengeri uralom megalapozójának tekintik, amelyet 1588-ban a spanyol Armada legyőzésével sikerült megszilárdítania. I. Erzsébet támogatta – kezdetben titokban, a Spanyolország feletti győzelem után mind nyíltabban – a kalózokat, akik spanyol hajókat ejtettek zsákmányul és közép-, illetve dél-amerikai spanyol gyarmatokat támadtak meg. Erzsébet 1580-ban emelte nemesi rangra leghíresebb hajóskapitányát, akinek – 1572 óta admirálisként – Spanyolország elleni vállalkozásai mindinkább egy gazdaságilag is jövedelmező magánháborúra emlékeztettek. Drake 1577-től 1580-ig első angolként hajózta körül a Földet, majd 1584-ben felfedezte Virginiát, rá 12 évre hunyt el vérhasban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár