A vörösterror 133 napja

Digitalizálták két galéria közel-keleti gyűjteményét

2011. augusztus 1. 08:27

A Freer Gallery of Art és az Arthur M. Sackler Gallery Archives egy olyan háromdimenziós technológiát fejlesztett ki, amelynek köszönhetően a gyűjteményükben fellelhető, mintegy négyszáz ékírásos, arab és perzsa szöveg bárki által kutathatóvá válik.


Az ékírásos szövegekről készített préselt papírmásolatokat a 20. század elején készítette Ernst Herzfeld (1879-1948) német régész, amivel az volt a célja, hogy megörökítse az emlékművekre és épületekre írt szöveges forrásokat. A Közel-Kelet-kutató ezekre összepréselt, öntőmintára emlékeztető vizes papírokat helyezett, majd hagyta megszáradni, így valóságos háromdimenziós képet készített az adott írásról. A másolatok elengedhetetlenek voltak a későbbi kutatások során, mivel a tudósoknak elég volt felkeresniük őket az adott európai intézményben, s nem kellett a helyszínre menniük.

A nyomatokon arab, perzsa és ékírásos szövegek láthatók. Maguk a források templomok és középületek falaira, valamint szobrokra kerültek, rajtuk győztes csaták leírásával, az előkelők címeivel, illetve uralkodók neveivel. „Ezek a digitális képek nagyszerű lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerjük a civilizációk bölcsőjét” – nyilatkozta Alex Nagel, a közel-keleti részleg kurátora. „Azzal, hogy a tudósok számára még könnyebbé válik a kutatás, további felfedezések várhatók a szövegeket illetően” – tette hozzá.

Az ún. RTI-technikával (Reflectance Transformation Imaging) könnyen kezelhetővé válnak a szövegek, feljavul az írások olvashatósága, miközben az eredeti forrásokban nem esik kár.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!