7 végzetes pillanat

Ír könyvcsoda az UNESCO Világemlékezet listáján

2011. június 1. 18:56 MTI

Negyvenöt új tétel került fel az UNESCO Világemlékezet Programjának listájára a Nemzetközi Bizottság tizedik ülésén, melyet Manchesterben tartottak 2011. május 22-25. között.


A Világemlékezet listájára május végén felkerült új emlékek között vannak ismertebbek, mint például a Book of Kells, a korai ír könyvfestészet egyedi emléke, illetve olyan kevéssé ismert, ámde történelmi szempontból annál jelentősebb tételek, mint például a Holland Kelet-Indiai Társaság Archívuma. Az Európán kívüli térségből is számos érdekes forrás került be, mint például a bermudai rabszolgák 1821 és 1834 közötti jegyzéke, amelyet Saint Kitts és Nevis terjesztett fel.

Az UNESCO Világemlékezet Programja (Memory of the World Programme) 1992-ben indult, célja hogy megőrizze és megismertesse a tagországok egyedi értékkel bíró dokumentumait, forrásait. A projekt első lépcsőjében a tagországok értékes levéltári gyűjteményeit és anyagait mérik fel, míg a program gerincét a mostani döntésnek köszönhetően már a 238 tételt számláló világ emlékezete lista képezi (Memory of the World Register). A nyilvántartásba kerülő emlékeket a Nemzetközi Tanácsadó Bizottság (International Advisory Committee) választja ki a tagállamok nemzetei bizottságainak javaslatai alapján.

Magyarország jelenleg öt emlékkel képviselteti magát a jegyzékben: Tabula Hungariae (első nyomtatott térkép Magyarországról, Ingolstadt, 1528), Bolyai János: Appendix, scientiam spatii absolute veram exhibens (Maros-Vásárhelyini, 1832), Tihanyi Kálmán szabadalmi bejelentése a radioszkópról (1926), a Bibliotheca Corviniana gyűjteménye, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Kőrösi Csoma Sándor Archívuma.

A Memory of the World program weblapja

A lista

UNESCO -Világemlékezet Magyar Nemzeti Bizottságának hivatalos honlapja

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!