A vörösterror 133 napja

Caravaggio, a nagy balhés

2011. február 22. 08:50 BBC News

Verekedett, randalírozott, sőt, embert is gyilkolt Caravaggio, aki legalább annyira ismert volt művészi körökben, mint hatósági berkekben.


A római Állami Levéltár kiállítása új megközelítésbe helyezi a művész kalandos életét. Caravaggio barátságai, mindennapjai és lármás verekedései – köztük az, amiért V. Pál pápa halálra ítélte – azokból a kézzel írott rendőrségi aktákból, jogi és bírósági iratokból ismert, amelyeket több kötetbe rendeztek és évszázadokon át megőriztek. A rendkívül nehezen olvasható pergamenek igen rossz állapotban vannak, helyreállításuk az olasz kulturális minisztérium vezetésével folyik.

Caravaggio engedély nélkül hordott magánál kardot, tőrt, sőt még pisztoly is volt nála, s közben azzal dicsekedett, hogy egyházi védelem alatt áll, mivel számos fontos megrendelést kapott Rómától. A művésznek gyakran gyűlt meg a baja a rendfenntartó erőkkel, a hirtelen haragú férfi egyszer articsókát vágott a pincér arcába egy kocsmában, máskor pedig lyukat vágott műtermében, azért, hogy a hatalmas festményei elférjenek – a főbérlő végül beperelte, mire a feldühödött Caravaggio kővel betörte a szoba ablakát.

A dokumentumok a művész életének legsötétebb epizódjába engednek betekintést, amikor Caravaggio 1606-ban egy verekedés után meggyilkolt egy férfit, bizonyos Ranuccio Tommassonit. A dulakodást egy modern kori „bandaháború” előzte meg, a verekedést ugyanis előre megbeszélték. A művész három barátjának társaságában Caravaggio lakásánál, a Campo Marziónál találkozott haragosaival. A festő néhány életrajzírója szerint a két csoport egy nő miatt különbözött össze, de a bírói feljegyzésekből az derül ki, hogy a vitát tartozás robbantotta ki. Az azonban biztos, hogy miután Caravaggio megölte Ranucciót, elhagyta a várost.

A festő előbb Máltára, majd Szicíliába ment, ahol új megbízások vártak rá; V. Pál ekkor ítélte halálra, miután a művész már befejezte a pápáról készített portréját. A dokumentumok új megvilágításba helyezik Caravaggio halálának körülményeit is. A festőóriás 1610-ben, az észak-római Porto Ercole-ben hunyt el, azonban nem a hitelezői és a rendőrség elől menekülve, magányosan halt meg egy tengerparton – ahogyan azt biográfusai sugallják –, hanem kórházi ágyán fekve. Caravaggio mindössze 38 éves volt ekkor, s délről északra tartott, annak reményében, hogy befolyásos barátai védelmébe veszik, s valahogy sikerül ejteni ellene a vádat.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!