2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánsz multimédia

2011. február 9. 10:06

Filippino Lippi festményéről sokáig azt gondolták: a rajta szereplő hangjegyeknek semmi értelmük sincs, csupán találomra pingálta őket oda a művész. Egy kanadai zenetörténész azonban kiderítette, hogy valójában egy ismert olasz reneszánsz dallam bevezető hangjai, s egy eddig ismeretlen melódia olvashatók le a műről.

Filippino Lippi egyik kevéssé ismert műve, a "Madonna és a gyermek két angyallal". A tudósok korábban azt gondolták, hogy az angyalok tartotta tekercsen olvasható hangjegyeknek semmi értelmük sincs, csak találomra festette őket oda a művész. Timothy McGee, a Torontói Egyetem zenetudományi professor emeritusa azonban addig silabizálta az alig kivehető tabulatúra-jegyeket, míg rájött: azok bizony egy eddig ismeretlen, ám valódi reneszánsz dallamot írnak le.

"A tabulatúra első jegyei kétségkívül egy népszerű reneszánsz dallam, a Fortuna Desperata kezdő hangjainak felelnek meg" - állítja a zenetörténész. "A folytatás viszont valami egészen más, ami nem is hasonlít a Fortunára." A professzor szerint az egykori zeneszerző épp a népszerű dallam első hangjainak idézésével akarta hallgatói figyelmét felhívni a művére. "A fogást ahhoz hasonlíthatnánk, mintha egy költő egy híres vers első soraival nyitná a saját költeményét" - érzékeltette az eljárást McGee.

A Fortuna Desperatát valószínűleg Simonetta Cattaneo halálára írták, aki Giuliano dei Medici szeretője volt, ám bizonyos vélemények szerint annak bátyját, a hírneves Lorenzót is kitüntette kegyeivel. A dal a 15. századi Itália egyik legnépszerűbb dallama volt, és sok további reneszánsz dallam polifónikus mintájául is szolgált. "Sajnos csak a mű első része olvasható le a festményről. A maradék a tekercs feltekert részén van, az angyalok lábainál. Végignéztem a korszak összes kéziratát, de nem bukkantam a folytatásban olvasható darabnak a nyomára. Ez azt jelenti, hogy ennek a dallamnak ez az egyetlen ismert forrása" - mondja McGee. A kompozíció első modern előadása pár éve Firenzében csendült fel, ahol a látogatók egyszerre csodálhatták meg a festményt és élvezhették a muzsikát.

Filippino Lippi (1457 körül - 1505) a Firenze meletti Pratoban született, botrányos körülmények között. Anyja egy 23 éves apáca, Lucrezia Buti volt, apja pedig a zárda főnöke, Filippo Lippi, egy ötvenes éveiben járó karmelita barát - mellesleg maga is ismert művész. Filippino 12 évesen Botticelli tanítványa lett, aki egyébként fiatal korában Filippino atyjának volt a tanítványa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár