2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Mozaikon egy görög komédiás színpadi művei

2011. január 6. 12:37

Az Amerikai Filológiai Társaság januári közgyűlése után Kathryn Gutzwiller professzor legújabb kutatását tervezi bemutatni négy, a római korban népszerű görög darabot ábrázoló mozaik felfedezésével kapcsolatban.


„Az új Menandrosz mozaikok és a papirusz” című dolgozat az athéni poéta, az i.e. 4. században élt Menandrosz ismeretlen színpadi műveit meséli el. A kutató szerint a görög rímfaragó népszerűsége a rómaiak körében Homéroszéval vetekedett. „Jóllehet Menandrosz ma nem túl ismert, az ókorban nagyon népszerű művésznek számított. Egy igazi felfedezőként tudnám jellemezni, aki a romantikus vígjátékok leghíresebb szerzője volt” – mondta el Gutzwiller. „A legszerencsétlenebb dolog vele kapcsolatban, hogy kéziratai az évszázadok során szinte teljes egészében eltűntek, bár a 20. században számos színpadi művét sikerült azonosítani a különböző egyiptomi papiruszok segítségével” – tette hozzá.

Nem csak a papiruszok voltak Menandrosz írásainak „hordozóeszközei”, ugyanis festmények, másolatok és mozaikok segítségével is rekonstruálni lehet Menandrosz műveit. Amikor Ömer Çelik, a törökországi Hatay Régészeti Múzeum régésze egy ásatás során négy mozaikra bukkant, egy barátjához, a Cincinnatti Egyetem földrajz szakos végzős hallgatójához fordult a darabok azonosítását kérve, aki azonnal értesítette a klasszika-filológia tanszéken oktató, az ókori irodalomban jártas Gutzwillert.

„Ezek az anyagok nagyon fontos információkkal szolgának. A négy jelenet közül három olyan darabokból származik, amely többé-kevésbé elveszett” – magyarázza Gutzwiller. „Az ókori Antiochiában talált, az i.sz. 3. századra datálható mozaikok két dolog miatt fontosak. Általuk rekonstruálni tudjuk a darabokat, s betekinthetünk ábrázolásuk hagyományaiba” – árulta el a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár