7 végzetes pillanat

71 teknős fogyott a sámán halotti torán

2010. augusztus 31. 15:27 MTI

Egy ünnepi lakoma ősi nyomaira, egy összejövetelen tálalt teknősök és őstulkok 12 ezer éves maradványaira bukkantak régészek egy halotti tor vélhető helyszínén Izraelben.


Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt, Early evidence (ca. 12,000 B.P.) for feasting at a burial cave in Israel című tanulmány szerint már a gazdálkodás kialakulása előtt kialakult az a szokás, hogy az emberek fontos események alkalmával összegyűltek és nagy ünnepségeket tartottak.

Amerikai és izraeli tudósok Galileában találtak két olyan barlangra, amelyben legkevesebb 71 teknős és három őstulok maradványait találták meg. Vélekedésük szerint a "csemegéket" megfőzték, majd szétosztották. Számítások alapján csak a teknőshús 35 ember jóllakatásáról gondoskodott. A régészek azonban csak megbecsülni tudják, hány ember vehetett részt az összejövetelen. Ehhez pontosabb adatokkal kellene rendelkezniük a feltálalt étel mennyiségéről.

A kutatások szerint a gyülekezés oka egy nő - vélhetően egy sámán - temetése volt. A halott rituális temetésben részesült, a nyomok alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy a temetések ünnepi alkalomnak minősültek.

A leletek jelentőségét az adja, hogy még a földművelés kezdete előtti időkből származnak. A tudósok rámutattak: a jelentős népességnövekedés miatt az emberek már akkoriban is szűk térben kényszerültek az egymás mellett élésre. "Kapcsolatba kerültek egymással, ami súrlódásokhoz vezethetett. Korábban egyszerűen továbbálltak, ha gondjuk akadt a másikkal. A most talált nyomok azonban arra utalnak, hogy a nyilvános események a közösségépítést, a feszültségek csökkentését és a társadalmi kapcsolatok erősítését szolgálták" - fogalmazott Natalie Munro, a Connecticuti Egyetem kutatója.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!