2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halottas menet a 18. századból

2010. augusztus 24. 08:58

Az 1758 augusztusában Nagykárolyban váratlanul elhunyt gróf Károlyi Ferenc temetési szertartása a családi levéltárban fennmaradt iratok és a temetési menetet ábrázoló, nagyméretű tusrajz segítségével meglehetősen pontosan felidézhető - ismertette Laczlavik György a Magyar Országos Levéltár oldalán.

Károlyi Ferencet viszonylag korán, 1758. augusztus 14-én, Nagykárolyban váratlanul érte a halál. Temetésére majdnem egy év múlva 1759. július 17-én került sor. A gyászszertartás tervezetének több változata is létezik. Az egyiket Püspöky István, Károlyi Ferenc bizalmasa és katonatársa készítette. A végleges tervezet Szaplonczy Kristóf inspektor munkája. Címe: „Az Halotti Solennitás ugy Következő Indulás és Processiobéli Rend tartásról való Dispositio”. Ezt a változatot már Károlyi Ferenc fia, Károlyi Antal is jóváhagyta. A ceremónia egyházi részéért az egri püspök, Barkóczy Ferenc volt a felelős.

Ez a második tervezet sem tükrözi azonban teljesen a megvalósult szertartást, ugyanis fennmaradt a gyászmenet ábrázolása is, melynek címe: „Méltóságos Groff és cavaleriae generalis Karoli Ferenc ő excellentiajanak halotti pompajanak le rajzolasa, mellybe a felső Figura mutatja mitsoda rendel mentenek a Varoson benn, az alsóbb mutat miképen mentenek a Varoson kívül”. A műkedvelő szerző, akinek személyét nem ismerjük, válogat az általa lényegesnek tartott események között, de a városon kívüli gyászmenet ábrázolásánál több adatot nyújt, mint a szöveges tervezet.

A halottas menetben majdnem 2000 meghívott vendég és mintegy 800 „színesbe öltöztetett” paripa is végigvonult. Udvarhelyi Ferencnek, a Károlyi Levéltár későbbi levéltárosának kimutatásában a főurak és az egyházi személyek név szerint is fel vannak sorolva. Fontos szereplő volt a püspök és a katolikus papság, valamint az udvari fekete sereg. Barkóczy Ferenc egri püspökön kívül jelen voltak az egyházmegye főesperesei, az egri és nagyváradi prépost, valamint a jászói és leleszi konventek prépostjai is. A főnemesek közül a Haller, Teleki, Kornis, Barkóczy, Perényi családok tagjai jelentek meg – hogy csak a jelentősebbeket említsem. A „fekete sereg” pontos névsora szintén kiderül az iratokból.

A rajzon ábrázolták a halottat megszemélyesítő gyászos lovast, továbbá megjelenik a fekete takaróval fedett gyászparipa is. Egy többszáz gyertyával felszerelt, 6 lóval vontatott szekéren feltűnik egy korábban csak a templomokban használt kellék a „castrum doloris” is. Hatlovas szekér vitte Károlyi Ferenc üres rézkoporsóját is. A halottat díszes fakoporsóban egyházi és világi személyek vitték a vállukon.

A rézkoporsót 650 német forintért rendelték meg 1758. november 6-án Eller Péter pozsonyi mestertől, 4 hónapos határidőre. Nem tudni biztosan, de lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy a tábornokot csak halála után majd egy évvel temették el.

Az élet azonban természetesen a ceremónia után sem állt meg. A gyászszertartáson résztvett vendégek Károlyi Antal másnapi, július 18-án lezajlott Szatmár vármegyei főispáni beiktatására is hivatalosak voltak.

A teljes cikk a MOL oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár