2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Garibaldi is elment a sienai vágtára

2010. augusztus 15. 13:23 MTI

Nemcsak a történelmi lóverseny szerelmeseinek kínál élményt, hanem rendkívüli kulturális eseményre is invitál a sienai palio (vágta) augusztus 16-i, hétfői futama: a palio idején a toszkánai városban megnyitja kapuit a világ legrégebbi bankja.

Még a Brazíliába emigrált olaszok második generációja is egyenes televíziós közvetítésben nézi a sienai vágtát a legtöbbet nyert Lúdnak vagy a Sasnak, a Toronynak szurkolva. Az idei nyár első, július 2-i futamát a Selva (Vadon) városnegyed lova nyerte, és az augusztusi futamon is a 17 középkori kerület közül kisorsolt tíz fogja összemérni gyorsaságát.

A Mária Mennybevétele ünnepén évről évre ismétlődő futam azonban nem az egyetlen délután alatt lezajló lóversenyre korlátozódik. Siena már megtelt turistákkal, a kagyló alakú főtér, a Piazza del Campo reneszánsz kockakövein egymást követik a reggel és este zajló vágtapróbák és gazdag kulturális program is kíséri a palio ünnepét.

Rendkívüli eseménynek számít, hogy minden évben kétszer, a lóverseny napján (tehát július 2-án és augusztus 16-én) látogatható az 1472-ben alapított Monte dei Paschi di Siena banképülete. Székháza, a főtér mögötti Salimbeni-palota őrzi a világ legrégebben működő bankjának titkait. Érdekesség, hogy ez Sienában az egyedüli ingatlan, amelynek területe egyetlen egy kerülethez sem tartozik.

Most a páncélszekrényekben őrzött történelmi dokumentumok közül azt a levelet mutatják meg, amelyet az olasz országegyesítő, Giuseppe Garibaldi írt válaszként az adótartozását követelő sienai banknak. "Tisztelt Adóellenőr Úr! Képtelen vagyok kifizetni az adót. G. Garibaldi" - olvasható a nemzeti hős kézzel írt, háromsoros, 1875. novemberében keltezett levelében. A bankban nem tudják, mekkora összeggel tartozott Garibaldi. Mindenesetre az akkor a sienai bankban dolgozó olasz adóhatóság a vörösingesek volt vezérének levelére eltekintett a behajtástól.

Nem sokkal azelőtt, 1867-ben, Garibaldi is felkereste a várost a palio idején. Tiszteletére a versenyt a szokásosnál egy nappal korábban rendezték meg, és őt a Lupa (Farkas) negyed elnökének is megválasztották.

Nem lesz jelen a mostani futamon az olasz idegenforgalmi miniszter, Michela Brambilla sem, akit Sienában nem kívánatos személynek tartanak. A spanyolországi Katalóniában betiltott bikaviadalok példájára a politikus megkérdőjelezte a sienai lóverseny jogosságát. Szavai nemcsak Sienában, hanem egész Olaszországban tiltakozást váltottak ki, kivéve persze a lovak épségéért régóta aggódó állatvédőket.

Az augusztus 16-i futam előtt a miniszter ismételten hangsúlyozta, nem kívánja eltörölni a sienai vágtát. “Tiszteletben tartom a hagyományt, de az állatok szenvedése nélkül” - hangsúlyozta Brambilla a palio városához intézett üzenetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár