2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Darwin és a kreacionista egyetemisták

2010. március 18. 07:56 MTI

Fiatalok, amerikaiak, orvosi, tudományos vagy tanári pályára készülnek - ugyanakkor szentül hiszik, hogy Isten éppen hat nap alatt teremtette a világot nagyjából hatezer évvel ezelőtt, szó szerint úgy, ahogyan az a Bibliában olvasható.

Mint minden évben, idén is tanulmányi kiránduláson tekintették meg a washingtoni Smithsonian Intézet természettudományi múzeumát a Virginia állambeli Lynchburg Liberty keresztény egyetemének hallgatói. A cél, hogy saját hitüket ütköztessék az általuk "uralkodónak" nevezett darwini evolúciós elmélettel.

Egy apró cickányféle állat, valószínűleg az egyik első, 210 millió éve megjelent emlős, a morganucodon csontvázának modellje előtt a másodéves biológushallgató, Lauren Dunn nem volt túlságosan elragadtatva: "210 millió év? Ez maga az önkényesség. Csak úgy odaírnak egy számot, mert nem tudnak semmit". "Biológiai-genetikai lehetetlenség, hogy ez itt, ez a patkány olyanná fejlődjön, mint mi!" - csatlakozott felháborodva a húszéves Nathan Hubbard orvostanhallgató.

A Liberty az amerikai evangéliumi kereszténység legnagyobb felsőoktatási intézménye 12 ezer hallgatóval. A természettudományi szakokon a tanulók Charles Darwin A fajok eredete című, 1859-ben megjelent alapvető munkáját hasonlítják össze a bibliai Genezissel. "Ahhoz, hogy jó kreacionisták legyünk, egyúttal a lehető legjobban ismernünk kell az evolucionizmust" - fejtette ki Marcus Ross paleontológiaprofesszor, megjegyezve, hogy "Ádám és Éva valós személyek voltak, az első emberi lények".

Az Egyesült Államokban az emberek 80 százaléka vallja, hogy hisz Istenben. Az utóbbi két évben végzett felmérések szerint a lakosság 44-46 százaléka hiszi egyúttal azt is, hogy a teremtő a világot 6-10 ezer évvel ezelőtt jelenlegi állapotában alkotta meg. A 19. századi keresztények körében született kreacionizmus teljességgel elutasítja Darwin elméletét, amely szerint minden élőlény hosszú biológiai változások útján fejlődött és jutott el mai állapotába, a változások hajtóereje pedig a természetes kiválasztódás volt.

Az evolúciót tagadó nézetet osztják többek között a Jehova tanúi egyházának tagjai és az iszlám fundamentalisták, de a mozgalom széles népszerűségre tett szert az amerikai jobboldali keresztények körében is. George W. Bush volt elnök egy évvel ezelőtti kijelentette, hogy úgy véli, az evolúció nem elégséges magyarázat a teremtésre. A kreacionizmus szembehelyezkedik a biológia, a paleontológia, a kozmológia, de még a klímaváltozás és az oktatásjog jelenlegi álláspontjával is.

A Smithsonian múzeumában a hétvégi turistaáradat közepette a kis csoport ellátogatott az evolúciós kiállításra. A zsiráf nyakának hosszúságára adott darwini magyarázat a természetes szelekció, amelyet a tárlókban található kövületek példáznak. "Az evolucionizmus és a kreacionizmus különböző módon magyarázza a bizonyítékokat. A kreacionisták számításba veszik a Bibliát is" - húzta alá Marcus Ross, aki diákjainak azt tanítja, hogy a dinoszauruszok körülbelül 4-5 ezer éve pusztultak ki a vízözön idején. A szénizotópos kormeghatározás szerinte nem megbízható.

Tagadja azt is, hogy egy meteorit adta meg a szauruszoknak a kegyelemdöfést, mivel "ennek egybe kellett esnie Noé bárkájának időszakával". És noha elismeri, hogy hazája minden ország közül a "legjóindulatúbb" az általa vallott nézettel szemben, mégis úgy látja: nem könnyű elfogadtatnia magát kreacionista tudósként, mivel az emberek "még mindig azt gondolják rólunk, hogy nem veszünk tudomást a tényekről".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár