Hitler elfeledett szövetségesei

Kézikönyv a Nyugat-Balkánról

2010. február 23. 14:02 MTI

A Nyugat-Balkán címmel átfogó, sok eredeti kutatást reprezentáló, katonáknak, diplomatáknak és a szomszédság iránt érdeklődőknek egyaránt szóló kézikönyvet mutatott be Pap Norbert tanszékvezető egyetemi docens Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Pécsi Tudományegyetem Balkán Tanulmányok Központjának kiadványát őszre angolul is megjelentetik.


Pap Norbert, a könyv társszerkesztője elmondta, hogy a kötet megszületéséhez a Katonai Biztonsági Hivatal sokban hozzájárult, mert van ugyan sorozatuk a biztonsági kockázatokat rejtő területekről, mint például Afganisztán, de nincs a déli szomszédokról, ezért ösztönözték a pécsi központ kutatóit, hogy tárják föl ebből a szempontból is a Nyugat-Balkánt, szülessen egy kézikönyv nemcsak katonáknak és diplomatáknak, hanem a térség iránt érdeklődőknek is.

Végül is nem didaktikus munka, hanem a legfrissebb kutatásokat is tartalmazó négyszínnyomásos könyv készült sok színes térképpel. Nagyon modern, a biztonság fogalmát széleskörűen értelmező tanulmányok vannak a kötetben, az oktatástól kezdve - beleértve a nemzetiségi iskoláztatást - a városhálózat alakulásán át a térség etnikai képéig - jegyezte meg Pap Norbert. A kilenc fejezetre oszló kötetben - amelynek katonai társszerkesztője Kobolka István - szó van a Nyugat-Balkán természeti, földrajzi környezete és a létrejött új államok viszonyrendszeréről.

Hóvári János történész, diplomata arról értekezik, hogyan jelent meg 1991 és 2008 között a Nyugat-Balkán a nemzetközi fogalomrendszerben, hogyan került be a nemzetközi diskurzusba a térség, amely kimaradt az európai integrációból. Reményi Péter egyetemi tanár tanulmányában azt vizsgálta, hogy a városhálózat hogyan értékelődött át az új államalakulatok létrejöttével, s mennyire végig nem gondoltan húzták meg a határokat. Háry Szabolcs a régió, benne Koszovó katonai képességeit vette górcső alá és vizsgálta a térség államainak védelmi együttműködését a NATO-val.

Pap Norbert Magyarország kapcsolatrendszerét tekintette át a Balkán államaival, és azt, hogyan jelenik meg ez a rendszer a magyar külpolitikai gondolkodásban. A reálkapcsolatok vizsgálatában főként a gazdaság, a működő tőke, a turizmus, a testvértelepülési viszonyok, a kisebbségi kapcsolatok álltak a tanszékvezető kutatásainak középpontjában.

Elemzést talál az érdeklődő a Nyugat-Balkán biztonsági szempontból figyelemreméltó gazdasági tevékenységéről, mint a bányászat, az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés. M. Császár Zsuzsanna tanulmányában a térség oktatási rendszerét vizsgálta az óvodától a felsőoktatásig, beleértve a kisebbségi oktatást, külön figyelemmel Bosznia-Hercegovina kantonális rendszerére. Az utolsó fejezetben Végh Andor egyetemi tanár a Nyugat-Balkán etnikai képét rajzolta föl, kiemelten kezelve a horvátországi és a boszniai átalakulást 1991 és 2004 között.

Pap Norbert emlékeztetett, hogy egy hónapja született az EU-ban görög-osztrák kezdeményezésre a terv a térség viszonyainak földolgozására. Ezért is fontos, hogy a pécsi Balkán központ eddigi kutatásait most könyvvé formálva a döntéshozók rendelkezésére bocsátja. Magyarország szerepe ebben az ügyben nem elismert, ezért azt tervezik, hogy ősszel A Nyugat-Balkán című kötet angol nyelvű változatát is megjelentetik és a pécsi könyvbemutatóra várják José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét is, aki sorra fölkeresi Európa kulturális fővárosait.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!