Hitler elfeledett szövetségesei

Törökország visszaköveteli Szent Miklós csontjait

2010. január 4. 10:35 MTI

Törökország vissza fogja kérni Olaszországtól Szent Miklós csontjait, amelyeket a második évezred kezdete óta Bari városának a szentről elnevezett székesegyházában állítottak ki - idézi a kulturális minisztérium szavait a török sajtó.


A később Mikulássá vált Szent Miklós Kis-Ázsiában, az egykori Mürában (ma a törökországi Demre) született. "Múzeumot építünk a városban, ezért természetesen az első, hogy visszakérjük Mikulás földi maradványait" - mondta Ertugrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszter a Milliyet című napilapnak adott interjúban.

A múzeumépítés ideje még nem tisztázott, az azonban bizonyos, hogy a vidék történelmi nevezetességeinek - elsősorban a lükiai és bizánci kultúra emlékeinek - ad majd otthont. A miniszter kijelentette, hogy ezért, miután szakértők tanulmányozzák a problémát, a török állam vissza fogja követelni a szent csontjait. "A csontokat itt állítjuk majd ki, nem pedig egy kalóztanyán" - utalt a miniszter a dél-olaszországi városra.

Demre 5. században épült, majd a 11. században felújított bizánci székesegyháza rendkívül népszerű a turisták - főleg az Oroszországból érkezők - körében. Szent Miklós mürai érsek a 4. században élt, személyét számos legenda övezi. Ereklyéit a 11. században a keresztes háborúk idején kalózok vitték Olaszországba.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!