Hitler elfeledett szövetségesei

Anyagi segítséget jelentene a világörökségi törvény

2009. december 14. 13:15 MTI

A jelenlegi gyakorlathoz képest nagy változás lenne, ha elfogadnák a világörökségi törvényt, mert a magyar államtól jelenleg nem kapnak segítséget az érintett helyszínek - mondta el Szabó Csaba, Hollókő polgármestere annak kapcsán, hogy a világörökséggé nyilvánítás 22. évfordulóját ünnepelték vasárnap a Nógrád megyei településen.


Szabó Csaba kifejtette: a törvény elfogadásával az állami költségvetésben önálló soron jelennének meg a világörökségi helyszínek, ez a korábbi évekhez és a jelenlegi gyakorlathoz képest nagy változás lenne. A világörökségi törvény tervezete elkészült, de mivel azt még nem fogadták el, e célra 2010-ben még nincs forrás - tette hozzá. A jelenlegi tervezet 400 millió forintot irányoz elő az érintetteknek, ebből 70-80 millió jutna közvetlenül a helyszíneknek, a fennmaradó összeg a monitoring és a szervezetek költségeit fedezné.

Hollókő polgármestere évek óta sérelmezi, hogy világörökségi helyszínként nem kapnak állami segítséget, ugyanúgy a normatív állami támogatásból gazdálkodnak, mint azok a települések, amelyek nem viselik a címet. Az évi 80-90 millió forintos költségvetésű hollókői önkormányzatnak gondot okoz a pályázati önrész biztosítása és a pályázatokon sem indulnak előnyösebb feltételekkel - tette hozzá.

Szabó Csaba elmondta: szükség van az óvoda, iskola fenntartására, hogy a falunak legyen jövője, ez évi 10 millió forint. Évi 30 millió forint ahhoz kellene, hogy legalább egy házat megvegyenek a faluban, amelyet fiataloknak adnak bérbe ugyancsak azért, hogy ne néptelenedjen el Hollókő. Szakmai segítségre is szükségük lenne, így például jó lenne, ha az építészt nem a falunak kellene megfizetnie. A polgármester ugyanakkor a világörökségi cím pozitívumai között említette, hogy jelentősen növeli az idegenforgalmat, mert évi 80-100 ezer turista e nélkül nem keresné fel a falut. Ez bevételt jelent az önkormányzatnak és a vállalkozóknak, a fiatalok pedig látnak már fantáziát a faluban.

Nyolc magyar világörökségi helyszín került fel eddig az UNESCO listájára, a további helyszínek: Budapest Duna-part látképe és a budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete, Hollókő ófaluja és táji környezete, az Aggteleki Karszt- és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő-tó és a tokaji történelmi borvidék. Hollókő 1987-ben nyerte el a címet.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!