2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitálisan archiválják a múzeumok kincseit

2009. november 10. 13:13 Science Daily

Az Európai Unió legújabb közös vállalkozásában, az Europeana egyik kiegészítő alprojektjében hamarosan minden háromdimenziós műalkotás felkerülhet az internetre: az ehhez szükséges speciális szoftver teljesen élethű formájában konzerválja a tárgyakat vagy épületeket.

A 3D-COFORM projekt célja a múzeumi örökség digitalizálása, és annak virtuális megőrzése, így hamarosan vázákkal, nyílhegyekkel, szobrokkal vagy épp komplett épületekkel bővülhet az európai kulturális örökségeket gyűjtő Europeana portál.

A virtuális kollekció nem csak a pénzszűkében szenvedőknek segít majd felkeresni a világ legnagyobb múzeumait az otthoni karosszékből, de a kutatóknak is lehetővé teszi majd, hogy összehasonlíthassák az egyes művészek hasonló munkáit, vagy akár korábban elfeledettnek vélt, a nagyközönség számára jobbára ismeretlen tárgyakat is visszahozzanak a köztudatba. Emellett mivel a tárgyak leírása és bemutatása jóval bőségesebb és kimerítőbb, mint a korábbi katalógusokban, a restaurátorok akár az egykori művészek vésőinek nyomait is felfedezhetik majd azokon.

A különleges algoritmusokkal dolgozó adatbázis a tervek szerint önmagától is tanul majd, így a bevitt tárgyakat egy idő után képes lesz önállóan katalogizálni, illetve az azok közti hasonlóságot vagy épp kapcsolatot felfedezni. A digitalizálásért felelős darmstadti Fraunhofer Számítástechnikai Grafikai Kutatóintézet munkatársai szerint azonban még hosszú út vezet a célig: jelenleg az adatok megfelelő értelmezésén, és a bevitt digitális álományokban a fény-árnyékok elkülönítésén dolgoznak.

Ahogy arról tavaly mi is beszámoltunk, az Európai Közösség nagyszabású, ám katasztrofálisan elstartoló kezdeményezésében több millió európai kulturális kincs érhető el az interneten: a kontinens egyfajta digitális lenyomataként is jellemzett gazdag kulturális enciklopédia a tervek szerint minden jelentős emléket bemutat majd. Az Europeana elérhetővé teszi a könyvtárak, múzeumok és nemzeti intézmények raktárainak polcain porosodó könyveket, térképeket, festményeket, fotókat, filmeket, stb., és mindezt teljesen ingyenesen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár