2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bővítésre szorul az uniós digitális könyvtár

2009. augusztus 31. 13:11 MTI

Az év eleji kétmillióval szemben jelenleg már 4,6 millió könyv, fénykép, újság vagy film tekinthető meg az Európai Unió digitális multimédia-könyvtárában, de az Európai Bizottság azt szeretné, ha a jövő év végére ez a szám elérné a tízmilliót.

A www.europeana.eu címen elérhető portál az Európai Unió tagországainak nemzeti könyvtáraiból, illetve egyéb kulturális intézményeiből elsősorban könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, levéltári anyagokat, festményeket, filmeket tesz hozzáférhetővé bárki számára.

Tavaly novemberi indulásakor a digitális könyvtár iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a számítógépes rendszer összeomlott, és hetekig tartott, mire kapacitását a megfelelő szintre tudták bővíteni. Jóllehet naponta több tízezren látogatják, ma már ilyen típusú zavaroktól nem kell tartani, viszont az uniós "kormány" azt szeretné, ha az Europeana állománya látványos tempóban bővülne. Brüsszel magánpartnereket, így mások mellett a Google számítógépes óriáscéget is szeretné bevonni a bővítés gyorsításába, miután a főleg keresőprogramjáról ismert cég már eredményes tárgyalásokat folytatott e témában főleg amerikai partnerekkel.

Viviane Reding biztos környezetéből származó információk szerint az uniós partnerek digitális könyvkészletük alig néhány százalékát tették még elérhetővé az Europeana számára. Ennek egyebek között anyagi okai vannak, miután a digitalizálás terheit a tagországok viselik, és utóbbiak részesedése nem egyenlő: egyedül Franciaország például az Europeana állományának közel felét (47 százalék) biztosítja, míg a második legnagyobb hozzájáruló, Németország már csak mintegy 15 százalékot mondhat magáénak.

Nyolc százalékkal Hollandia a harmadik legaktívabb, Nagy-Britannia pedig csak a negyedik 7,9 százalékkal. Magyarország több más kisebb, főleg térségbeli tagokkal együtt azon sereghajtó tíz ország között szerepel, amelyeknek a részesedése legfeljebb 0,1 százalék vagy még annyi sem. Lengyelország és Románia ugyanakkor az Europeana tartalmának 0,3-0,3 százalékát, a kis Szlovénia pedig 0,7 százalékát szolgáltatja.

Másfelől ügyelni kell a szerzői jogok tiszteletben tartására is. Brüsszel megítélése szerint korszerűsíteni kell és jobban össze kell hangolni a tagországok törvénykezését e téren.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár