2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Kitelepített szudétanémetek találkoztak Csehországban

2009. augusztus 4. 18:54 MTI

Első alkalommal rendeztek nagyszabású találkozót Csehországban a szülőföldjükről a II. világháború végén elűzött szudétanémetek.


A müncheni lap beszámolója szerint a szombaton kezdődött négynapos rendezvényt az úgynevezett Ackermann-közösség szervezte. Az 1946-ban alapított katolikus irányultságú szervezet ötszáz tagja vett részt a Plzenben rendezett találkozón. A plzeni egyházmegye püspöke, Frantisek Radkovsky meghívására érkeztek a nyugat-csehországi városba.

A volt Csehszlovákiából mintegy hárommillió németet telepítettek ki a világháború végén. Többségük Bajorországban talált új otthont. Szervezeteik, az úgynevezett szudétanémet bajtársi szövetségek követelik Eduárd Benes akkori csehszlovák elnök vonatkozó rendeleteinek eltörlését, amelyek alapján a német - és a magyar - kisebbség tagjait megfosztották jogaiktól, vagyonuktól, és kiűzték őket hazájukból. A véres üldöztetés során több tízezer német halt meg.

A Benes-dekrétumok miatt nem mindig feszültségmentes a német-, illetve bajor-cseh viszony. A kedden véget érő találkozó azonban - a szudétanémet szervezetek politikai fősodrától eltérően - a bizalom és a kapcsolatok helyreállításának irányába tett lépésként értékelhető. Legalábbis ezt emelték ki a párbeszéd és a megbékélés fontosságát hangsúlyozó Ackermann-közösség vezetői és a vendéglátók.

A rendezvényen megjelent Günther Beckstein volt bajor miniszterelnök, aki arra szólította fel az egybegyűlt németeket, hogy tanuljanak csehül. Ott volt a Prágából kitelepített német családból származó Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter is, aki kifejtette, hogy "a cseh-német kapcsolatok évszázadok óta most a legjobbak". Schwarzenberg elmondta: az év első hat hónapjában, a cseh uniós elnökség idején a prágai kormány Berlintől kapta a legtöbb segítséget. A huszonhat uniós tagállam közül Németországgal volt a legeredményesebb az együttműködés - számolt be a Süddeutsche Zeitung.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár