7 végzetes pillanat

Régészeti szenzáció: glagolita írás Zalavárról

2009. július 22. 11:35 MTI

Ősi glagolita írástöredéket találtak egy polírozott felületű korsótöredéken régészek a Zalavár-várszigeti ásatáson - írta szerdai számában a Zalai Hírlap.


Jól dokumentálható ásatási körülmények között első alkalommal bukkantak olyan régészeti leletre, amelyen megtalálhatók a glagolita abc jelei - nyilatkozta a lapnak Szőke Béla Miklós, az MTA Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa. Az unikális leleten látható két jelet gyakorlott kéz karcolta. Kiolvasva izse és on a hangzásuk. Mellettük egy kereszt, amit a szavak elválasztására alkalmazhattak.

A lelet döntő régészeti bizonyíték arra, hogy Cirill és Metód 865-866-ban Mosaburgban (Mocsárvárban) járt. A szlávok lakta vidéken szláv nyelvből fordítottak le néhány részletet a Bibliából, de több olyan hangzó is volt, amelyhez nem találtak megfelelő írásjeleket a bizánci abc-ben. Új betűjeleket találtak ki, és ebből fejlesztették ki a szláv nyelv sajátosságaihoz alkalmazkodó glagolita abc-t - olvasható a lapban. A glagolica terminus pedig a horvát szerkesztésű egyházi szlávból származik, mivel a horvát (katolikus) papok neve: glagoljasi (a beszél = glagoljati igéből).

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!