2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Elsüllyesztik a régészek a hajóroncsot

2009. május 15. 10:50 Kovács Olivér

A kiszáradás és így a pusztulás megakadályozása miatt ismét víz alá kerül az a hajóroncs, amelyre még januárban bukkantak a Dunában. Az eddig megtalált legkorábbi, 17. századi roncs a dorogi tóban kapott - remélhetőleg nem végső - nyughelyet.


A hajómaradványra még az év elején bukkantak mederkotrás során Solt térségében – mondta el Tóth János Attila, búvárrégész. Mire a helyszínre értek a szakemberek, a körülbelül 20 méter hosszú fahajó felét már a partra emelték, a másik felére pedig kavicságyat borítottak a munkások.„Az évgyűrűk vizsgálata során kiderült, hogy 1615 táján, a török hódoltság korában készült a hajó, vagyis a legkorábbi, eddig megtalált ilyen maradvány”
– tette hozzá Tóth János Attila. A szakember szerint azonban nem csak a kora miatt kuriózum: az épen maradt részeken jó tanulmányozhatók a korabeli – eddig teljességgel nem ismert – hajóépítés részletei is.

A vízből kiemelt fa azonban konzerválás nélkül hamar károsodik. A maradványokat eddig Bölcskén, egy segítőkész vállalkozás telephelyén tárolták, a napokban azonban a dorogi tóhoz szállították, ahol elsüllyesztették azokat. „Nem volt más választásunk, hiszen mindenképp el akartuk kerülni, hogy a lelet megsemmisüljön” – mondta a búvárrégész, hozzátéve: a kiszáradt deszkák egy része nem süllyedt el, csak akkor merülnek alá, ha megszívják magukat vízzel. Ezután fogják a hajóroncsot a tóban a kiszemelt helyre vontatni.A dorogi tó a honi búvárélet egyik központja, így nem kell attól tartani, hogy a roncsnak baja esne. S mivel itt található az ország egyetlen búvármúzeuma is, az azt meglátogatók a későbbiekben a hajómaradványt is megcsodálhatják.

További részletek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár