2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rózsák, könyvek és sárkányok a Magyar Nemzeti Múzeumban

2009. április 24. 15:19

Rózsák, könyvek, sárkányok - Szent György napi mulatságok címmel különleges hétvégi program vette kezdetét ma délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeumban: elindult a katalán-magyar expressz, amelynek első állomása a 2009. április 24-25-én, pénteken és szombaton 10-18 óráig a Múzeumkertben megrendezésre kerülő különleges hétvégi programsorozat lesz. A rendezvény egyben beharangozza az idén ősszel katalán-magyar szervezésben a Magyar Nemzeti Múzeumban nyíló "Királylányok messzeföldről - Nők a hatalom árnyékában" című időszaki kiállítást is.

A középkor hajnalán született legenda szerint a római császár egykori harcosa még a sárkánytól sem riadt vissza. Szent György története példaként szolgált a lovagkor vitézeinek is, akik a történetíróknak köszönhetően már egy mitikus szereplőt ismerhettek meg a Sárkányölő személyében.

A legenda ugyan sokszor nem a valóságot tükrözte, a sárkányölő azonban a középkori hagyomány egyik legnépszerűbb alakja lett. A krónikák szerint ugyan Diocletianus császár az ellene fordult György lovagot 304-ben kivégeztette, egy évszázaddal később az ókori birodalom központjában már a sárkányölőnek szentelt templomban imádkozhattak a rómaiak. Legendája az egész világon elterjedt: György lovag Angliától Cipruson át egészen Egyiptomig számos kultúra hősévé vált. A Merovingok egyenesen ősatyjuknak nevezték, és bizony angol földön is kijárt neki a tisztelet: III. Edvárd angol király uralkodásától a királyi seregek ,,Szent Györggyel Angliáért!” csatakiáltással vonultak a vérmezőkre. További részletek a szent életével foglalkozó cikkünkben

A harcos kép mellett számtalan népi hagyomány s misztériumjáték kötődik a lovag legendájához. A középkor évszázadaiban a királyi Budán Szent György napján, április 24-én választották a város bíráit, spanyol földön pedig napjainkban is élő hagyománya van a középkori szentnek. Katalóniában ugyanis a tartomány védőszentjének napja a szerelmeseké, akik az ünnepen rózsával és könyvekkel ajándékozzák meg egymást, s a katalánok egy régi hagyomány szerint a katalán nőstény sárkányt, Víbriát is megidézik.

Április 24-én a Nemzeti Múzeumban különleges programsorozat veszi kezdetét: a Sárkányölő mitikus világa mellett bemutatják azt a középkori hangulatot is, amely egykor Szent György legendája köré fonódott. A látogatók emellett egy elképzelt középkori világot is felfedezhetnek a Múzeumkertben. A gyermekeket történeti játszóház, papírsárkány készítés, és a Tárnok Marica képmutogató előadása várja. Az idősebbek megismerhetik az oklevélkészítés rejtelmeit, s elkészíthetik névre szóló, függőpecsétes oklevelüket is. A szerelmesekre rózsa és bájital, az éhes szájú ínyencekre pedig a Sárkányölő menü vár; a kíváncsiskodók szerzetesi ruhákba is beöltözhetnek, illetve középkori agytornával, keresztrejtvényekkel és különböző játékokkal is felmérhetik tudásukat.

A Nemzeti Múzeumba látogatók emellett a történelmi séták során akár a legendák hősével, magával Szent Györggyel is összefuthatnak.

További információ a múzeum oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár