2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Indul a digitális világkönyvtár

2009. április 21. 10:37

A mai nappal indítják el az UNESCO párizsi székhelyén az ENSZ Digitális Világkönyvtárát, amelyben a világ minden végéből összegyűjtött ritka könyvek, kéziratok, filmek és fényképek között böngészhetünk.


A digitális gyűjteményben felbecsülhetetlen értékű ókori kínai könyvektől kezdve, perzsa kalligráfiákon keresztül korai latin-amerikai fotókig sok kincs található meg.

Ez lesz a világ harmadik legnagyobb digitális könyvtára a Google Book Search és az Európa Unió vállalkozása, az Europeana után. A Digitális Világkönyvtárat a UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a világ 32 partnerintézetével együtt hozta létre. Az ötlet James Billingtontól, az amerikai Kongresszusi Könyvtár vezetőjétől származik. A Kongresszusi Könyvtár, az amerikai parlament gyűjteménye, és lényegében ez az amerikai nemzeti könyvtár. Ez a világ legnagyobb könyvtára.

A digitális világkönyvtárba hét nyelven gyűjtötték össze a könyveket, ezek: az angol, az arab, a francia, a kínai, az orosz, a portugál és a spanyol. Kiegészítő anyagok más nyelveken is lesznek benne, és az év végéig 60-ra kívánják növelni a partnerországok számát.

A Google 2004 végén indította el a Google Book Search vállalkozását, amelyben ma már hétmillió digitalizált könyv található. A Microsoft is elindított egy hasonló online könyvtárat 2006 végén, de másfél év után - mintegy 750 ezer könyv beszkennelése után - feladta a küzdelmet a Google-lel. A Google-lal kívánt deklaráltan versenyre kelni az Európai Unió is, amely tavaly novemberben nyitotta meg ünnepélyesen a maga digitális könyvtárát, az Europeanát, amely még aznap összeomlott, mert az érdeklődés messze meghaladta a tervezettet. 2010-ig még csak prototípusként fog üzemelni, és napi 40 ezer látogatót fogad. Állománya egyelőre 4,6 millió könyv, amelyet 2010-re 10 millióra akarnak bővíteni.

Mindez csepp a tengerben ahhoz képest, hogy az európai közkönyvtárakban összesen 2,5 milliárd könyvet őriznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár