2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült Darwin tojása

2009. április 11. 13:28 BBC News, MTI

Előkerült egy madártojás Charles Darwin (1809-1882) gyűjteményéből. A BBC szerint ez az egyetlen madártojás, amely megmaradt a nagy angol természettudós úgynevezett Beagle-gyűjteményéből.

Az evolúciós elmélet kidolgozója a madártojás-gyűjteményre ötéves világkörüli felfedezőútja során tett szert, amikor a HMS Beagle háromárbocos révén 1831 és 1836 között eljutott a Zöldfoki-szigetekre és Brazíliába, Montevideóba és Buenos Airesbe, a Tűzföldre és a Falkland-szigetekre, Patagóniába és Dél-Amerika nyugati partjára, a Galapagos-szigetekre és Tahitire, Új-Zélandra és Ausztrália több városába, a Kókusz (Keeling)-szigetekre, Mauritiusra és Fokvárosba.

Az aprócska, sötétbarna színű madártojásra a Cambridge-i Egyetem zoológiai múzeumában bukkant egy nyugdíjas önkéntes. A lelet jelentőségét Matthew Lowe gyűjteményi menedzser ismerte fel, aki szerint csodálatos egybeesés, hogy a Charles Darwin által gyűjtött madártojásra az idén bukkantak, amikor a nagy természettudós születésének bicentenáriumáról emlékezik meg a világ. A tojáson, amelyen Charles Darwin neve olvasható, egy nagy repedés látható. A sérülést az angol természettudós saját kezűleg okozta, amikor a tojást egy kis dobozba rakta.

Mike Brooke, a múzeum ornitológiai kurátora a madártojás eredetére Charles Darwin barátja, Alfred Newton zoológiaprofesszor jegyzetfüzetében talált utalásokat. Mint Alfred Newton írta, a vöcsöktyúktojás Uruguayból érkezett, s a "nagy ember egy túl kicsi dobozba helyezte". Charles Darwin egyébként a madarat eredetileg fogolynak vélte. Mint 1833-as keltezésű feljegyzéseiben írja, a madár éles csipogó hangokat hallatott, s húsa igen ízletesnek bizonyult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár