2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nápolyba látogatott a bor és mámor istene

2009. március 24. 10:08 ANSA

Egy különleges, alig másfél hónapja felfedezett reliefet szállítottak a régészek a nápolyi Régészeti Múzeumba, hogy az tovább emelje a Herculaneum mindennapjait bemutató tárlat fényét.

Egy új, Herculaneum romvárosában talált kinccsel bővült a múlt héten a Nápolyban látható kiállítás, amely az i.sz. 79-ben elpusztított város hétköznapjait mutatja be. Az április 13-ig látható tárlaton egyébként az elmúlt három évszázadban előkerült 150 tárgy, és több emberi maradvány tekinthető meg, ám az új relief, amelyet a múlt hónapban véletlenül fedeztek fel, a város mindennapjainak egy új dimenziójával is megismerteti a látogatókat.

Az i.sz. 1. századból származó márványszobor két különböző jelenetet mutat be, amelyek Dionüszosz görög istenség tevékenységére fókuszálnak. A helyi ásatások vezetője, Maria Paola Guidobaldi szerint ez azért is érdekes, mert még nem tudták megállapítani, hogy a faragványok melyik mitológiai jelenetet ábrázolhatják. Az már most is biztos, hogy az istenség az egyiken női követőjével Maenaddal táncol. Rajtuk kívül a faragvány másik részén két további figura, egy férfi és egy nő is látható, akik szerepe egyelőre bizonytalannak látszik, és azt sem tudni, hogy a jelenetben milyen áldozati ajándékot adhatnak Dionüszosznak.


Dionüszosz Nápolyban

A faragványt február 18-án teljesen véletlenül, az aktuális karbantartási munkák közben fedezték fel a város északnyugati részén az egyik luxusvillában, amelyet még nem tártak fel teljesen. A reliefet egy nagyobb szoba keleti falára készítették, ahol a nyugati oldalon valószínűleg egy másik, témájában erre válaszoló ábrázolás lehetett.

A most látható kiállítás három részre osztva mutatja be a katasztrófában elpusztult települések mindennapjait. Az első rész a hatalmas szobrokat mutatja be, a második a herculaneumi családok életére fókuszál, a harmadikban pedig a katasztrófa elől menekülők maradványait mutatják be, amelyek mellett a hétköznapi élet kellékei is megtekinthetők. Pompejiben a vulkáni hamu konzerválta az emberek körvonalát, Herculaneumban a megkövült sár őrizte meg a rómaiak maradványait. Máskülönben a rómaiak elhamvasztották halottaikat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár