2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hazatért Mátyás király virtuális misekönyve

2009. március 18. 09:08 MTI

Virtuális formában tért haza Mátyás király díszes misekönyve, a Missale Romanum: a Belga Királyi Könyvtárban őrzött korvina nagy felbontásban digitalizált változatát Patrick Lefevre, az intézmény igazgatója adta át kedden Monok Istvánnak, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) vezetőjének Pierre Labouverie belga nagykövet jelenlétében.


A Camera Obscura első belga leírását tartalmazó könyv, amelyről digitális másolatot ajándékozott a Belga Királyi Könyvtár számára az Országos Széchényi Könyvtár

A gazdagon díszített misekönyv digitális hazatérése ünnepi pillanat, hiszen az OSZK csaknem 10 éve folytatja Mátyás nevezetes könyvtára, a Bibliotheca Corviniana virtuális újraegyesítését - fogalmazott Monok István. Mint hozzáfűzte, céljuk, hogy a világban fellelhető összes korvinát összegyűjtsék a www.corvina.oszk.hu internetes oldalon. A főigazgató úgy vélte, Európa igazi ereje a közös kultúrkincs lehet, ezért is van szimbolikus üzenete a Belga Királyi Könyvtár gesztusának; ezt az OSZK öt belga vonatkozású könyvének digitalizálásával viszonozta.

Pierre Labouverie üdvözlendőnek nevezte, hogy egyre több bibliotéka teszi elérhetővé állományát az interneten keresztül a nagyközönség számára is, így egy hónapja a belga nemzeti könyvtár is. "Nagyon meglepett, hogy az OSZK-ban már hosszú évek óta foglalkoznak hasonlóval" - árulta el a belga nagykövet.Patrick Lefevre elmondása szerint a két intézmény baráti kapcsolata hosszú múltra tekinthet vissza, többek között mindketten részt vettek az európai virtuális könyvtár, az Europeana megalapításában és annak előkészítésében. Az alapító aktusra éppen a belga nemzeti könyvtár épületében került sor 2008 novemberében - idézte fel az igazgató, hozzátéve: február 17-én az intézmény saját virtuális könyvtára, a Belgica is megkezdte működését. "Ahogy Róma sem egy nap alatt épült fel, a Belgicának is bővülnie kell, de már most sok érdekes dokumentum található rajta" - hívta fel a figyelmet.

Mint Patrick Lefevre megjegyezte, gyűjteményük egyik első digitalizált darabja éppen a Missale Romanum lett, hiszen az OSZK már régóta kérte a misekönyv nagyfelbontású virtuális változatát. "Tudjuk, hogy a magyarok számára ez a könyv különleges, nemzeti jelentőséggel bír" - hangsúlyozta az igazgató. Elmondása szerint a korvina az 1480-as években készült Firenzében, a kor egyik leghíresebb illuminátora, Attavante degli Attavanti miniatúráival. A kódexet a mohácsi csata után a menekülő Mária királyné vitte magával Brüsszelbe, ahol több évszázadra Burgundia hercegeinek tulajdonába került. A misekönyv jelentőségét mutatja, hogy arra számos spanyol és osztrák kormányzó tette le az esküjét - ismertette a missale történetét. Patrick Lefevre hozzátette, az OSZK által viszonzásul digitalizált öt belga vonatkozású kötet hazatérése után nyomban felkerül majd a Belgicára.

A sajtótájékoztató végén Monok István szót ejtett a két könyvtár közös terveiről is. Mint elmondta, a következő évekre három kiállítást terveznek: előbb a két gyűjtemény hadtudományi köteteiből nyílik közös tárlat, majd a két nemzet egyik közös uralkodójára, II. Józsefre emlékeznek. Nagyszabású kiállítással készülnek 2014-re, az első világháború kitörésének 100. évfordulójára is, melyhez a két ország hadtudományi intézetei is csatlakoznak. A tárlatok természetesen mindkét városban láthatók lesznek majd - tette hozzá a főigazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár