2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Egy koncentrációs tábor mindennapjai

2009. február 10. 14:12 MTI

Az észak-türingiai Mittelbau-Dora koncentrációs tábor hallottairól készült nyilvántartásra találtak rá Franciaországban. A jegyzéket kedden adták át az egykori láger helyén működő emlékhely vezetőjének.


A jegyzék 8007, 1943. október 3. és 1945 április 8. között fogvatartott nevét tartalmazza, akik az embertelen körülmények között végzett kényszermunkába haltak bele. A dokumentumot a párizsi felszabadítási múzeum adta át Jens-Christian Wagnernek a nordhauseni emlékhely vezetőjének. "Ezzel egy értékes forrás, a koncentrációs táborok idejének egyedülálló bizonyítéka tér vissza eredeti helyére" - nyilatkozta még hétfőn Nordhausenben Wagner.

A nyilvántartást elveszettnek hitték. "Eddig csak egy hiányos, helyenként alig olvasható másolat állt csak rendelkezésünkre" - mondta Wagner. A másolat három egykori SS-tag ellen zajló per során bukkant fel a hatvanas években. A most rendelkezésre álló információk szerint a könyvet a koncentrációs tábor 1945 áprilisi felszabadulását követően Georges Greffier francia fogoly vitte magával. Halála után felesége, René Jossrés őrizte tovább, aki aztán átadta a párizsi városházának. A Mittelbau-Dora-i emlékhely kutathatóvá teszi a dokumentumot. Az adatokat bevezetik a láger emlékkönyvébe is, amely a felszabadulás 65. évfordulójára, 2010-re készül el.

A türingiai koncentrációs tábort a peenemündei főtábor bombázása után Usedom szigetére telepítették át, ahol az ott fejlesztett V2 rakéta építését kellett biztonságban folytatni. Több külső táborban időszakonként 10 ezernél is több fogoly végzett kényszermunkát. A halálos áldozatok számát 20 ezerre becsülik, ez azt jelenti, hogy a fogvatartottak egyharmada nem élte túl az embertelen körülményeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár