2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Baktériumfertőzés végzett a spanyolnátha áldozataival

2009. február 6. 13:44 MTI

Baktériumfertőzés ölte meg az 1918-as világjárvány áldozatainak többségét - állítják az amerikai kutatók, akik ebből arra is következtettek, hogy eltúlzottak lehetnek az influenza várható következményeivel kapcsolatos jóslatok. A kutatás eredmény egyben azt jelzi, hogy az influenza elleni küzdelemben nemcsak vírusellenes szereket kell felhalmozni, hanem nagy mennyiségű antibiotikumot is.

Az 1918-ban kitört világméretű influenzajárvány másfél év alatt több mint ötvenmillió embert ölt meg. Keith Klugman, az atlantai Emory Egyetem kutatója a járvánnyal kapcsolatos információk elemzésével rájött, hogy átlagosan 7-11 nap alatt vitte el az embereket a járvány. Ez sokkal inkább bakteriális, mint vírusos fertőzésre utal. Az influenzás emberek gyakran felülfertőződnek baktériummal is, 1918-ban ez a Streptococcus pneumoniae lehetett, amelyet akkor még nem tudtak gyógyítani. Ma már antibiotikumokkal és megelőző védőoltással is lehet küzdeni az tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást okozó baktérium ellen.

A járványtani szakemberek és virológusok szerint az influenzavírusok mutációja következtében pár éven kitörhet egy világméretű járvány, és erre akkor van a legnagyobb esély, ha a H5N1 madárinfluenza vírustörzs valamelyik faja és egy humán influenzavírus mutálódik. Klugman szerint ez ma már sokkal kevesebb halált okozhat, mint kilencven évvel ezelőtt. Az atlantai kutatók jelenleg modellezik a járványt és kezelését, kitérve arra az esetre is, ha a felülfertőző baktériumok ellenállóvá válnának a most rendelkezésre álló antibiotikumoknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár