2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája

2009. január 6. 10:29 MTI

Különleges biztonsági intézkedések mellett hétfőn megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája, amely január 7. és február 6. között lesz látható a Művészetek és Irodalom Házában - közölte az intézmény igazgatója.


Kőhalmi Andrea elmondása szerint a 2005-ben felbukkant, Mária gyermekével és Szent Pállal című képet egy műtárgyak szállítására szakosodott cég a festménynek készített speciális fémládában hozta a baranyai megyeszékhelyre. A szállítmányt a Szépművészeti Múzeum egyik biztonsági vezetője és fegyveres őrök kísérték. Az igazgató hozzátette, hogy a művészetek háza is felkészült a tízmillió dollárra biztosított műkincs fogadására, a Madonna az intézményben huszonnégy órás őrzést kap, a kiállítótermet pedig ellátták az előírt biztonságtechnikai eszközökkel.

A tárlat anyagát ma állítják össze, a megnyitó szerdán lesz, a magángyűjtő tulajdonát képező, a Szépművészeti Múzeumban letétbe helyezett festményt a múzeum és a pécsi művészetek háza között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően csütörtöktől láthatja a nagyközönség a restaurálás izgalmas folyamatát ábrázoló tablókkal együtt. Legalább kétezer érdeklődőt várnak, akiknek a kiállítás ideje alatt reneszánsz programokkal kedveskednek - jegyezte meg.

Ismertetése szerint a művészetek házában ad koncertet a Discantus Énekegyüttes, a Mandel Quartett, ezen kívül lesz reneszánsz vacsoraest, restaurátor workshop gyerekeknek, fiatal képzőművészek pedig fénnyel, hanggal, textillel "beszélnek" majd saját, 21. századi reneszánszukról. Kőhalmi Andrea arra is, hogy a Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, majd három évvel ezelőtt a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel és 140 millió forintos áron kelt el. A pénzben kifejezhető értékét ma 1,4 milliárd forintra becsülik.

A művész sajátkezű változtatásai sorát kimutató - azóta készült - röntgenfelvételek, továbbá a leltári leírás, mely bizonyítja, hogy a kép a 17-18. században Tiziano Vecellino (1488/90-1576) műveként számon tartva a modenai hercegi gyűjtemény kincsei közé tartozott, igazolta a Szépművészeti Múzeum művészettörténészét, Tátrai Vilmost, aki elsőként mondta ki, hogy a Madonna valószínűleg Tiziano alkotása. A festmény művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között, és Pécs az első vidéki város, ahol kiállítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár