7 végzetes pillanat

Kiállítás nyílik a szolnoki megyeháza történetéről

2008. december 11. 12:37 MTI

A szolnoki megyeháza történetét bemutató kiállítás anyagát állítottak össze a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban őrzött tervrajzokból, fényképekből és dokumentumokból; a tárlat december 12. és 20. között tekinthető meg az idén 130 éves székházban - mondta el az önkormányzat sajtóreferense.


A rendezvény aktualitása, hogy a korabeli vármegye közigazgatása 130 évvel ezelőtt, 1878 novemberében vehette birtokba a Benkó Károly és Pártos Gyula tervei alapján megépített eklektikus stílusú új megyei székházat - tette hozzá Hanga Valéria.

A nagyközönség által döntő részben először látható levéltári dokumentumok a 13 évtizednyi történelmi időt idézik fel. Így a bemutatandó anyagban helyet kaptak a korabeli tervpályázat gyönyörű, tussal és kézzel rajzolt pályamunkái, a megyeháza megépítésének történetét bemutató számos dokumentum, tervrajz és fénykép.

A történeti hűség jegyében a tablókra felkerültek az 1930-as épületbővítés Zombory Lajos által megálmodott első vázlatai, a két világháború közti éveket és az 1956-os eseményeket megörökítő, épületbelsőt ábrázoló fényképek, valamint a rendszerváltozás előtti felújítások tervdokumentációi.

A szolnoki megyeháza impozáns épülete már elkészültének pillanatában az új törvényhatóság, Jász-Nagykun-Szolnok megye egységének szimbólumává vált. A megyeháza a Tisza-parti város mindmáig legmeghatározóbb épülete annak ellenére, hogy a székház külső és belső arculatán a történelem korszakok otthagyták "kézjegyüket".

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!