A vörösterror 133 napja

Megtalálták az elveszett felhővárost

2008. december 4. 09:58 The Daily Mail

Peru északnyugati részén, az Amazonas egy távoli pontján a régészek megtalálták a titokzatos felhőharcosok régóta elveszettnek hitt városát. A felfedezés azonban a válaszok helyett csak még több kérdést vetett fel.


Egy korábban felfedezett chachapoyas múmia

A megerődített palota az inkák előtti időszakból származik, és azt a legendás felhőharcosok lakhatták. A 12 hektáros területen a fő erődítményben, és amellett köralakú kőházak állnak, amelyeket mostanra teljesen benőtt a dzsungel - számolt be róla Benedict Goicochea Perez régész. A központi erődítmény egy magaslaton található, így a helyiek a közelgő ellenséget már messziről kiszúrhatták. Az építmények egy részén sziklafestményeket is találtak, és egyes helyeken az ősi őrlőköveket is felfedezték, amelyekkel a vadnövényekből és azok magjaiból készítettek táplálékot vagy éppen orvosságokat.A város Utcubamba tartományban, a Jamalca kerületben található - egészítette ki az információkat a felfedezésben szintén résztvevő helyi polgármester, Ricardo Cabrera Bravo, aki szerint tudományos vizsgálatok még sosem keresték emberi település nyomait a vízesésekkel elzárt területen.

A várost a Chachapoyas-kultúra lakhatta, akik az inkák előtt, közel ezer éven át uralkodhattak a térségben. Szintén ők építették az egyik közeli hegy tetején Kuelap erődjét, amelynek feltárása és leletgazdagsága a németek által már az 1900-as évek előtt kifosztott Macchu Picchuhoz mérhető. A kultúrát az inkák nem sokkal a spanyolok megérkezése előtt asszimilálták: ez azonban nem ment könnyedén, a helyiek ugyanis keményen ellenálltak a leigázási kísérleteknek.

A népcsoport életéről nem rendelkezünk hiteles írott forrásokkal: a spanyolok információi ugyanis az inkáktól származtak, akik szintén meghamisíthatták a chachapoyas terület leigázásának történetét. Éppen ezért eredeti nevük sem ismert: a felhőharcosok, vagy chachapoyas neveket az inkák aggatták rájuk. A hiteles történeti kutatás ezért csak régészeti leletekre támaszkodhat, amely folyamatos szenzációkat jelent: a terület ugyanis szinte teljesen érintetlen, ezért a régészeknek elsősorban a fosztogatókkal kell versenyt futniuk.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!