2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Zajszimfóniákban őrzik a történelmet

2008. november 22. 18:05 MTI

A kanadai Raymond Murray Schafer által létrehozott "Soundscape" szerint a hangok a képeknél inkább alkalmasak az emberiség történetének megörökítésére. Ezért a szervezetben dolgozó kutatók összeszedik, regisztrálják és archiválják azokat a hangokat, amelyeket városokban, parkokban, falvakban hallanak.

Ezeknek a hangoknak a komponálói és hallgatói mi vagyunk - mondta Schafer a La Repubblica című olasz napilapnak. Összességük véleménye szerint szimfóniát alkot, amelyet azonban teljes elnyomással fenyegetnek az olyan zajszennyezések, mint például a motorok zúgása vagy a szirénák sivítása.

A hangvadászok ugyanis csak az úgynevezett "tiszta hangokat" veszik fel, olyan behatárolt területeken, ahol ezek még jól hallhatók. Például a piacokon az árusok jellegzetes vevőcsalogatóit, a régi városrészekben az udvarokból, házakból kihallatszó beszélgetés-foszlányokat, perlekedéseket, a tereken a sétálók lépteinek zaját, a köszönéseket. "Hallgatóznak" parkokban, tengerpartokon, ahol a természet is hozzáadja a magáét. Felkeresik még a temetőket is, ahol az emberek a maguk sajátos módján, különbözőképpen kommunikálnak halottaikkal.

Az angolszász világ és Franciaország után, ahol ez a felmérés már évek óta folyik, megtörtént Catania teljes hangfeltérképezése, most folyik Milánóé és Firenzéé. A kutatók ezzel a munkával az embereket arra is rá akarják vezetni, hogy ne csak produkálják ezeket a hangokat, hanem újra hallják is meg azokat. Ha elveszítjük e képességünket - mondják - elveszik számunkra a világ megértésének egy része.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár