2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Thököly emlékházat avattak Törökországban

2008. november 15. 14:52

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Ertugrul Günay török kulturális miniszter felavatta a Thököly-emlékházat a törökországi Kocaeliben (régi nevén Izmitben). A tárcavezető emellett tárgyalásokat folytatott a török közoktatási miniszterrel, és találkozik az isztambuli európai kulturális fővárosi bizottság vezetőjével.

II. Rákóczi Ferenc rodostói és Kossuth Lajos kütahyai múzeuma után a csütörtökön átadott Thököly-emlékház a harmadik törökországi magyar nemzeti emlékhely. Thököly Imre, Felső-Magyarország és Erdély fejedelme, Zrínyi Ilona második férje, a Habsburgok elleni harc egyik vezéralakja az 1699-es karlócai béke értelmében kényszerült száműzetésbe; tartózkodási helyéül 1701-ben jelölték ki Izmitet, akkori nevén Nikodémiát. A fejedelem ott hunyt el 1705. szeptember 13-án.

A török nagyváros önkormányzata 2005 őszén épp akkor vetette fel egy Thököly-emlékház létrehozásának gondolatát, amikor impozáns, gránit talapzatú emlékművet hoztak létre a fejedelem emlékére, és utcát neveztek el Thököly Imréről halálának 300. évfordulója alkalmából. Az emlékház céljára Kocaeli önkormányzata fölajánlott egy fölújítandó házat a SECA Parkban, a város tengerparti szabadtéri szórakoztató és kulturális központjában.

Az emlékház létrehozásáról szóló megállapodást 2006. november 16-án írták alá Budapesten. A megállapodás értelmében Kocaeli önkormányzata egy 202 négyzetméteres, egybenyitott ikerházat újított fel magyar muzeológus és látványtervező szakemberek útmutatásai alapján. Az OKM mintegy 14,5 millió forintot különített el az emlékház berendezésére; a Magyar Nemzeti Múzeum elkészítette a Thököly-emlékház teljes kiállítási anyagát: festmény-, dokumentum-, érme- és fegyvermásolatokat, magyar és török nyelvű feliratokat, térképeket, valamint biztosította a kiállításhoz szükséges technikai felszerelést is.

Hiller István csütörtökön Ankarában megbeszélést folytatott Hüseyin Celik közoktatási miniszterrel, valamint Ertugrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszterrel a török-magyar oktatási és kulturális együttműködésről. Pénteken a magyar miniszter Nuri M. Colakogluval, a 2010-es isztambuli Európa Kulturális Fővárosa projekt végrehajtó bizottságának elnökével találkozott Isztambulban, majd előadást tartott a Mi az európai kultúra című nemzetközi konferencián, arról, hogy hol van Törökország helye és szerepe az európai kultúrában Magyarországról nézve. Hiller István a nap végén Pro Cultura Hungarica emlékplakettet adott át Ali Kabulnak, a rodostói Rákóczi Múzeum gondnokának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár