2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Már készülnek a közös Haydn-emlékévre

2008. október 29. 18:22 MTI

A 2009-es Joseph Haydn-emlékév programjainak szervezésében jól halad az együttműködés az ausztriai Burgenland tartomány és Budapest között - mondta el Helmut Bieler, az osztrák tartomány kulturális tanácsosa a programokról tartott szerdai sajtótájékoztatón Kismartonban. Az eseményen Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára bejelentette: 400 millió forintos támogatást nyújtanak az emlékév megrendezéséhez.


Mozart és Haydn

Helmut Bieler beszámolt arról, hogy az osztrák fél 10 millió eurót (mintegy 2,6 milliárd forintot) fordít az ünnepségekre, ennek egy része az osztrák-magyar pr- és marketing-együttműködésre költhető. A tanácsos úgy látja, hogy az együttműködés a tartomány és Budapest között jól halad, nemcsak a nagy zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából tartandó Haydn-év, hanem a 2011-es Liszt-év előkészítésében is. Kiemelte, hogy a kooperáció egyik biztos alapja az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, amelyet csaknem két évtizeddel ezelőtt alapított meg Fischer Ádám karmester.

A tájékoztatón Csák Ferenc, az OKM államtitkára bejelentette, hogy a Haydn-év programjainak megrendezéséhez 400 millió forintos támogatást adnak a Hungarofest Kht. keretein belül működő Klassz Zenei Irodának. Hozzátette: január elsejéig a fertődi Esterházy-kastély felújításának első uniós támogatási szerződését is aláírják. A programokról elhangzott: Joseph Haydn születésnapján, március 31-én kiállítás nyílik Kismartonban, az ottani Esterházy-kastély számára több magyar intézmény, köztük a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum adott kölcsön tárgyakat. E gesztus viszonzásaként egy különleges értékű Haydn-partitúrát, az Armida kottáját adta kölcsön az osztrák fél, amelyet a nemzeti múzeumban korabeli hangszerek társaságában állítanak majd ki. A partitúrát a szerdai sajtótájékoztatón nyújtotta át Helmut Bieler Csák Ferencnek.

A 2009. március 31-i kismartoni megnyitón Nikolaus Harnoncourt a zeneszerző négy alkotói korszakából való négy szimfóniát vezényel a világhírű Concentus Musicus Wien élén. Ettől kezdve koncertek, ifjúsági programok, kiállítások sorozata indul az európai Haydn-centrumnak tervezett kismartoni kastélyban. Haydn halálának 200. évfordulóján, május 31-én a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében a zeneszerző A teremtés című oratóriumát szólaltatja meg az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével. Ugyanezen a napon Budapesten és több világvárosban is megszólal a mű a Haydn-világnap keretében. Ennek részleteiről, a Haydn-év magyar aktivitásairól, például a londoni, brüsszeli és New York-i programok részleteiről november végén ad részletes tájékoztatást a magyar kulturális tárca Csák Ferenc ígérete szerint.

A 2009-es emlékév alkalmából közadakozási mozgalmat indít a zeneszerző és mecénása, Esterházy Miklós herceg szobrának felállításáért a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) - közölte az örökségvédelmi szervezet vezetője. Varga Kálmán elmondta: a fertődi kastélyban felállítandó emlékmű összköltsége 25 millió forint, ezt az összeget - régi tradíciót felelevenítve - közadakozásból szeretnék előteremteni. Az eszme nemessége legalább olyan fontos, mint a szoborállítás maga - vélte a szakember, majd hozzátette: ezért nem is kértek fel nagyvállalatokat a szponzorációra. Aki támogatni szeretné a kezdeményezést, az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány erre a célra létrehozott bankszámlaszámára fizetheti be a szoborállításra szánt összeget. A számlaszám, akárcsak a közadakozás állása, elérhető az MNG honlapján - www.nemzetimuemlek.hu -, ahol külön oldalt hoztak létre a Haydn-év számára.

A MNG által kiírt pályázatra kilenc pályamű érkezett, a szervezet ezek közül a szakmai zsűri és a közönség egybecsengő véleményét figyelembe véve Baráz Tamás és Erős Apolka szobrászművészek alkotását szeretné megvalósítani. Varga Kálmán beszámolója szerint a szoborpár hiteles helyszínre kerül majd: Haydn a Muzsikaház felől érkezve éppen egyik művét mutatja fel, míg Esterházy Miklós szobra azon az erkélyen állhat, ahol a források szerint az általa építtetett kastélyegyüttesnek az Eszterháza nevet adta. A szoborpár tükrözi a korabeli hierarchiát, de két szuverén egyéniséget mutat be, akik közös életművet hoztak létre - jellemezte az alkotást a MNG igazgatója. A szoborpárt a 2009. május 31-én, Haydn halálának 200. évfordulóján tervezi felavatni az örökségvédelmi szervezet.

Varga Kálmán kiemelte: a mecénás és az alkotó egymásra találása az európai művelődéstörténetben is jelentős kapcsolatnak számít. Haydn személyét Ausztriában számos emlékmű örökíti meg. Ezzel szemben Magyarországon eddig egyetlen kis mellszobrot kapott a zeneszerző Budán, míg a hercegnek sehol nem található köztéri emlékműve - hívta fel a figyelmet. Az örökségvédelmi szakember hozzátette, a szoborpár felállításával a fertődi Esterházy-kastély fontos kulturális emlékkel, egyben turisztikai látványossággal gazdagodhat. "El akartunk térni a hagyományos emlékmű műfajától, és a közönség által szerethető munkát szeretnénk felállítani" - fogalmazott Varga Kálmán.

Joseph Haydn osztrák zeneszerző, a zeneirodalom egyik legtermékenyebb alkotója 1732. március 31-én született Rohrauban. 1759 és 1761 között Morzin gróf házi zenekarának igazgatójaként dolgozott, majd Esterházy Pál Antal herceg szerződtette másodkarmesternek Kismartonba, ahol 1766-ban első karmester lett. 1769-ben a zenekar a Fertő-tó közelében lévő esterházai (a mai fertődi)kastélyba települt. 1790-ben Miklós herceg halála után fia, Antal feloszlatta az együttest, de Haydnnak meghagyta karmesteri rangját és évi nyugdíjat biztosított számára. A mester Bécsbe költözött, majd eleget téve a többszöri meghívásoknak, Londonba utazott, ahol óriási ünneplésben részesült. A 12 londoni szimfóniával művészi fejlődésének csúcsára ért. 65 éves korában írta meg A teremtés és Az évszakok című oratóriumait, két legterjedelmesebb művét, s ebből az időből származik hat ünnepi miséje is. Haydn 1809 május 31-én hunyt el Bécsben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár