7 végzetes pillanat

Regény a homoszexuális, skizofrén és szerelmes Hitlerről

2008. október 10. 09:46 MTI

Adolf Hitler és fél-unokahúga, Geli Raubal feltételezett szerelmi kapcsolatáról jelentetett meg vakmerő regényt Uwe Bolius osztrák szerző.


A héten Münchenben bemutatott könyv Hitlert homoszexuálisnak, skizofrénnek és szerelmesnek rajzolja meg, és kiemeli rossz természetét, amelyet eddig nem tárgyaltak így. A Hitler belülről (Hitler von innen) című könyvet a náci vezér müncheni házában mutatták be, ahol 1931-ben a 23 éves Geli, rejtélyes körülmények között, Hitler pisztolyával a kezében halt meg.

Geli Raubal a náci vezér apjának, Alois Hitlernek egy korábbi házasságból származó lánya volt. A fiatal lány 17 évesen anyjával, Angela Hitlerrel együtt "Adolf bácsi" házába költözött, és Geli szobája az öngyilkossága után valóságos emlékhellyé vált. Hitler szobrot állíttatott unokahúgának, és a halála évfordulóján, minden évben órákra a szobájába zárkózott.

A házat Hitler magánhasználatra tartotta fenn egészen 1945-ig, amikor Berlinben öngyilkos lett. A modernista stílusú épületben, hogy ne válhassék a neonácik zarándokhelyévé, évek óta rendőrség működik. Bár ma számítógépek és rendőrségi dolgozószobák foglalják el a házat, ahol Geli végzett magával, a fapadló, a kémény és Hitler könyvespolcai még eredetiek.

Uwe Bolius kétszer járt a kilencszobás, 400 négyzetméteres házban, de látogatása előtt bizonyítania kellett, hogy nem neonáci jellegű művet ír. A mű feleleveníti a szoros érzelmi viszonyt Hitler és Geli Raubal között, aki a Führer mostohatestvérének nála 20 évvel fiatalabb lánya volt. Néhány történész szerint Geli volt Hitler nagy szerelme, bár ezt csak a hozzá legközelebb állóknak vallotta be.

1931. szeptember 18-án Hitler éppen egy megbeszélésen volt, amikor eljutott hozzá a hír, hogy Geli az ő pisztolyával, az ő házában vetett véget életének. A szerző védtelennek ábrázolja Hitlert, olyannak, aki érzéseit magába fojtja, és szinte őrültnek, aki a nála jóval fiatalabb nőnek csak a szexuális kegyeit kereste, a nőről pedig máig sem derült ki, vajon szeretője lett-e a vezérnek, vagy nem.

Bolius szerint Hitler kergette öngyilkosságba unokahúgát, mert az útjában állt világpusztító terveinek. A szerző, mert "nagyon félt" - ahogy elmondta -, a saját véleménye mellett történészek kommentárjaival fűszerezte a regényt, melynek megírása 30 évig tartott. A 68 éves író meg van győződve arról, hogy az "ő" Hitlere annak ellenére, hogy regényalak, nagyon is hasonlít az eredeti személyhez - mondta el a müncheni könyvbemutatón.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!