2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Nem hisznek a történészek Éva sírjának hitelességében

2008. szeptember 12. 16:22

Egyesek szerint a szaúd-arábiai Dzsiddában temették el az első emberpár női tagját, Évát. A szaúd-arábiai város temetőjét rendszeresen felkeresik az ősi legendában hívő zarándokok, hogy leróják kegyeletüket az emberiség ősanyjaként számon tartott Éva állítólagos sírjánál.

Bár tudományos bizonyíték nem, egy másik legenda "megerősíti" Éva sírjának történetét: az arab világban szájhagyomány útján terjedő, ősi történet szerint a paradicsomból való kiűzetésük után Ádám Mekkában telepedett le. Dzsidda mindössze 70 kilométerre esik ez iszlám vallás legszentebb városától, ami magyarázatul szolgálhat az Éva temetkezési helyéről szóló több ezer éves történetek kialakulására.

A temetőben, annak ellenére, hogy bejáratára nemrégiben kikerült az "Éva anyánk sírkertje" felirat, semmi sem utal arra, hogy Ádám oldalbordája valóban itt lenne elhantolva. Sírkő nincs; ott, ahol egykor állhatott, most - az iszlám vahhabita ága által előírt szabályoknak megfelelően - jelöletlen sírok sorai húzódnak.

Megannyi bibliaszakértő, történész és antropológus egybehangzó véleménye szerint semmi sem támasztja alá a sírról szóló legendát, amelyben a helyiek többsége sem igazán hisz. William Dever, az Arizoniai Egyetem neves Közel-Kelet-professzora és régésze szerint a térség hemzseg a különféle szenteknek tulajdonított síroktól. Ezeket azonban sohasem tárták fel, így a legendák nem nyertek tudományos megerősítést - tette hozzá.

A sír legendájának megkérdőjelezhetősége ellenére megannyi iszlám zarándok látogat el rendszeresen a temetőbe - főként a Mekkába vezető útjuk során szokták útba ejteni a helyet, ahol hitük szerint a bibliai nőalak nyugszik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár