2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták Shakespeare első színházát

2008. augusztus 11. 13:11 The Daily Telegraph

Az angol régészek London egykori középkori városfalától északra megtalálták a drámaíró első színházát: a Shoreditch-ben folytatott ásatás az elmúlt évek egyik legjelentősebb brit régészeti szenzációját jelenti.

Az intézmény neve egyszerűen A Színház (The Theater) volt, a szabadtéri előadóhelyen a nagy drámaíró először maga lépett fel, majd mások játszották műveit. A Színház 1576-ban nyílt meg, és azért építették a városfalakon kívülre, mert ott a hatóságok nem kötötték meg a művészek kezét. A kutatók szerint itt mutatták be először a szerző korai munkáit, így a Rómeó és Júliát, illetve a III. Richárdot is.

Az épület tulajdonjogával kapcsolatban 1598-ban vita alakult ki, ezért lebontották és a Temze folyón délebbre 1599-ben építették újjá, már a híres Globe-ként. A városi legenda szerint a színészek az épületet karácsony éjszakáján szedték darabokra, és hordták át azokat egyenként a Temze déli partjára. A Globe színház később szintén megszűnt, de megtalálták romjait, majd 1997-ben eredeti formáját követve újjáépítették, ma a rekonstruált teátrum a brit főváros egyik nevezetessége.

A történészek régóta gyanították, hogy az eredeti Színház Shoreditch-ben lehetett, ám erre egész mostanáig nem volt semmilyen kézzelfogható bizonyíték. Az ásatást vezető Julian Bowsher régész szerint még most sem száz százalékban biztosak abban, hogy Shakespeare színházát tárták fel, ám mivel a téglákat - A Színházról is feljegyzett - poligonikus formában rendezték el, ezért több, mint valószínű.

A felfedezés jelentősége még Shakespeare-en is túlmutat: az ugyanis jelentős bepillantást kínál a korai színházépületek történetébe is. Emellett pedig a múlt egybeforrhat a jelennel is, hiszen a helyszínen egy épülő színház megelőző ásatásán kezdtek dolgozni a szakemberek. A The Tower Theatre Company tisztában van a leletek kultúrtörténeti jelentőségével, ezért az ásatások során előkerült leletek alapján újrarajzolják majd az új épület terveit is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár