A vörösterror 133 napja

Sírásó jelentett Dubcekről

2008. augusztus 8. 16:04

A kommunista titkosrendőrség (StB) számos ügynökével figyeltette Dubceket, majd ugyanezeket az ügynököket az 1989-es rendszerváltás után a kommunista rendszer üldözöttjeinek állították be.

Dubcek 1968-ban

Mindez most, az ügynöklistákat őrző szlovákiai Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) dokumentumaiból derült ki, így az is, hogy Dubcek egyik legjobb barátja, síremlékének készítője, egy Teodor Baník nevű szobrász is titkos ügynökként barátkozott a legendás politikussal - jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon Pozsonyban az ügynöklistákat őrző ÚPN vezetői.

Kiderült, hogy Csehszlovákia negyven évvel ezelőtti, 1968-as megszállása és Dubcek menesztése után az StB külön ügyosztályt létesített, amelyik csak - az akkor már az erdészetnél dolgozó - bukott politikus megfigyelésére szakosodott. Olyan embereket szerveztek be Dubcek ellen, akik már korábban is a politikus családjába bejáratos, bizalmas barátok voltak.

Ilyen volt az 1992 novemberében - egy máig tisztázatlan autóbaleset következtében - elhunyt Dubceknek a pozsony-csalogányvölgyi temetőben álló síremlékét megalkotó szobrász, vagy Robert Harencár, aki az 1993-ban önállósult Szlovákia első kijevi nagykövetévé avanzsált. Harencár, az 1968-as reformidők kommunista ifjúsági szövetségének első embere már a "prágai tavasz" megtorlását végrehajtó Husák-rezsim első napjaitól kezdve jelentéseket írt Dubcekről az StB-nek.

Az ÚPN csütörtökön már a honlapján is közzétette annak a 29 StB-ügynöknek a nevét, akiknek aktáit a kommunista rendszernek véget vető "bársonyos forradalom" napjaiban valakik eltüntették, de az StB múltját kutató, annak levéltári anyagait őrző UPN azóta egyéb fellelhető dokumentumokból rekonstruálta a történteket.

Így derült fény most arra is, hogy kommunista ügynök volt például "a szlovák újságírás nesztoraként" aposztrofált nacionalista tollforgató, Jozef Darmo, akinek az ügynökaktáit nyilván azért kellett eltüntetni, hogy Vladimír Meciar kormányzása alatt őt nevezhessék ki a szlovák közszolgálati televízió (STV), egyszersmind az újságírók szakmai szövetségének elnökévé, a médiatudományok egyetemi előadójává.

Az említetteken kívül a 29 megszépített múltú kommunista ügynök soraiban további ismert nevek, ma is élő személyek vannak. Köztük találjuk a legnagyobb szlovák könyvkiadó tulajdonosát, vagy Meciar pártjának korábbi parlamenti képviselőjét is, aki most a Dubcek nevét viselő trencséni egyetem oktatója.

(Múlt-kor/MTI)

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!