2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti felmérés Google Earth-szel

2008. július 23. 15:03

Indiana Jones következő kalandjai már egy számítógép előtt játszódhatnak majd, ha a forgatókönyvírók odafigyelnek a háborúk sújtotta térségek régészeti kutatási módszereire.

David Thomas, a La Trobe Egyetem doktorandusza a Google Earth műholdas program segítségével talált meg több különleges történelmi jelentőségű lelőhelyet Afganisztánban, miközben kényelmes melbourne-i szobájában üldögélt.

Thomas 450 lehetséges lelőhelyet azonosított Regisztánban, Helmand és Kanadahár között, az ország déli részén. A program használatát a kényszer szülte, ugyanis régóta tervezett utazásukat biztonsági okokra hivatkozva elhalasztották. A korlátozásokra a nemrég kiújult összecsapások miatt volt szükség. Az ország egyébként sem könnyű falat: az 1979-es szovjet invázió óta a régészeti munka szinte lehetetlen a térségben. A Google Earth azonban nagyon sok mindenben megkönnyíti a terület iránt érdeklődő szakemberek munkáját.

Thomas eredményeit a Dublinban megrendezett Világrégészeti Kongresszuson is bemutatta, és ott elmondta, hogy társaival egy 75X17 kilométeres területet fésültek át virtuálisan, leletek után kutatva. A 100 méteres magasságig zoomolható fotókon első alkalommal 1800 gyanús helyszínt fedeztek fel, amelyeket aztán 450 szerintük "fontos területre" szűkítettek le. A felfedezett épületek között a táborhelyektől apró falvakig, a csatornáktól a katonai táborokig minden megtalálható.

1949 és 1952 között már dolgoztak francia régészek a térségben, ám ennek ellenére nagyon sok terület maradt felderítetlen. A szakemberek tervei szerint a kutatással szeretnék előkészíteni az afgánok leendő ásatásait is. Azt persze ők is tudják, hogy a program semmiben sem helyettesíti a különleges légifotók és a terepmunka együttes használatát, ám ennek ellenére nagyon jó fogódzót jelenthet a háború sújtotta területeken.

A kutató reményei szerint a régészek mostantól komolyabban veszik majd a Google Earth használatát, hiszen nagyon sok nagyfelbontású kép található annak adatbázisában, amely bőven elég egy előzetes kutatáshoz.

Ön ismer magyar lelőhelyeket a Google Earth-ön? Ha igen, akkor itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár