A vörösterror 133 napja

Hidegháborús esernyős gyilkost keres a brit rendőrség

2008. június 25. 16:02

Megnyitották egy korábban lezáratlan nyomozás aktáit, amelynek során azt a gyilkost keresték, aki 1978-ban egy mérgezett hegyű esernyővel megölt egy kommunista disszidenst.

A hidegháború csúcspontján elkövetett esernyős gyilkosság John Le Carré regényeit idézi. 1978. szeptember 8-án Georgi Markov, a bolgár kommunista rendszer ellen küzdő emigráns, mint minden nap, a BBC stúdiójában felolvasta a Todor Zsivkov rezsimét élesen elítélő jegyzetét, majd hazatérőben a londoni Waterloo hídnál akart felszállni a buszra. Már alkonyodott, s a megállónál, mint minden este, nagy tömeg várt.

Georgi Markov hirtelen úgy érezte, hogy valami fájdalmasan megcsípi a combját. Gyorsan megfordult és egy esernyős férfit látott, aki elnézést kért és tovább sietett a tömegben. Néhány órával azután, hogy hazaérkezett, Markov köhögni és hányni kezdett, erős lázrohamai voltak. Hamarosan vért köpött, a mentők kórházba szállították, ahol a kiszáradás és heveny gyomorrontás tünetei mutatkoztak rajta. Három nappal később, 1978. szeptember 11-én Markov meghalt, de előzőleg még volt ideje elmesélni a rendőröknek esetét az esernyős emberrel a buszmegállóban.

A bolgár ellenzéki combjában az orvosok másfél milliméter átmérőjű üreges golyócskát találtak, amely a jelek szerint 450 mikrogramm ricint tartalmazott. Ez hatszorosa annak a halálos adagnak, amely egy közepes termetű személy megöléséhez szükséges. Noha hivatalosan sohasem azonosították a mérget, Georgi Markov tünetei megegyeznek a ricin által kiváltott szimptómákkal. Azóta a "bolgár esernyő" fogalommá vált, általános vélemény szerint az ismert emigránst a bolgár titkosszolgálat gyilkolta meg ezzel a módszerrel.

Georgi Markov gyilkosát hivatalosan soha nem nevezték meg, azonban 2002-ben Szófiában bíróság elé állították és elítélték Atanasz Szemerdzsiev volt belügyminisztert és Nanka Szerkedzsievát, a bolgár titkosszolgálat volt vezetőjét. Az volt a vád ellenük, hogy 1990-ben 140 ezer titkos dokumentumot semmisítettek meg - ezek közül egyesek a Markov ügyre vonatkoztak.

Az ügy az ország történetének egyik legrejtélyesebb titkosszolgálati gyilkosságának számított, ám 2006 novemberében Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása kapcsán a helyzet megváltozott. A radioaktív hatóanyaggal megteáztatott újságíró esete sok más, korábban lezáratlan aktára is ráirányította a figyelmet, és Markov esete is így került újra az érdeklődés homlokterébe.

A rendőrség speciális kutatócsoportja tavaly a bolgár titkosszolgálat egykori aktáit és dokumentumait vizsgálta át, majd idén májusban Bulgáriába utaztak a kutatások folytatására. A Scotland Yard pedig a múlt héten már ki is kérdezte az egykori ügy ma is élő gyanúsítottjait. A bolgár rendőrség teljes együttműködéséről biztosította a brit hatóságokat, és biztosak abban, hogy most végre sikerülhet megtalálniuk az elkövetőt.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!