2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Áruházakból telefonálnak az amerikai orosz kémek

2008. február 12. 17:00

Az orosz felderítés ugyanolyan aktív most, mint valaha volt a szovjet időkben - állította Szergej Tretyjakov, valaha volt vezető KGB tiszt, aki 2000-ben disszidált az Egyesült Államokba.

Pete Earley, a Washington Post egykori újságírója Comrade J.: The Untold Secrets of Russia's Master Spy in America after the End of Cold War címmel (J. elvtárs: Oroszország amerikai mesterkémének el nem mondott titkai a hidegháború vége után) című, nemrég megjelent könyvéből kiderül, hogy Tretyjakov az Egyesült Államokba menekült legmagasabb rangú orosz ügynökök között kettős ügynökként működött, mert titkokat továbbított Washingtonnak a 2000-et megelőző három évben.

A hidegháború sohasem ért véget, átalakult, olyan, mint egy mutáló vírus - hangoztatta könyvének minapi New York-i bemutatója nyomán adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy reményei szerint a könyv "ébresztő" lesz az amerikaiaknak.

Tretyjakov akkor döntött az átállás mellett, amikor 1997-ben elhunyt az édesanyja. Oroszország ENSZ képviseletén 1995 és 2000 között a hírszerzés helyettes főnöke kémműveleteket irányított New York-ban és az ENSZ-ben. Elmondta, hogy ügynökei közé tartozott a volt szovjet tömb egyik országának nagykövete és egy vezető orosz hivatalnok, aki az olajat élelmiszerért iraki programjában vett részt.

Tretyjakov disszidálása a feleségével és a lányával 2000-ben csak kis izgalmat keltett és titokban tartották. Az 51 éves Tretyjakov korábban sohasem szólalt meg nyilvánosan. Új lakóhelyet kapott ismeretlen környéken és nyugdíjban él egy olyan pénzügyi csomagból, amely Pete Earley szerint a legbőkezűbbek közé tartozik, amit valaha is egy külföldi disszidensnek adtak.

A könyv írója több forrással is beszélt, köztük amerikai felderítő tisztekkel, akik elmondták neki, hogy Tretyjakov jóval 2000 előtt is dolgozott a számukra, és közel 5000 titkos orosz dokumentumot adott át nekik. Kémekként vagy kapcsolatokként Earley megnevez egy kanadai parlamenti képviselőt, a volt szovjet tömb egyik országának ENSZ nagykövetét és egy orosz hivatalnokot, akit ENSZ tisztségbe neveztek ki az iraki olajat élelmiszerért programba az 1990-es években.

A könyv szerint a hivatalnok kihasználta a helyzetét arra, hogy manipulálja az iraki olaj árát. A program célja az volt, hogy a nemzetközi szankciók idején lehetővé tegye humanitárius áruk megvásárlását. A hivatalnok az orosz érdekeknek megfelelően manipulálta az olajárat. A könyv csalafinta bepillantást is enged abba, hogy miként működtek az orosz kémek New Yorkban: egyes esetekben a Bloomingdale's áruház nyilvános telefonjait használták a kapcsolattartásra, hogy elkerüljék a beszélgetések lehallgatását.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár