2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Csembalók, illatok és ruhaárverés a Nemzeti Múzeum(i) éjszakán

2008. június 20. 09:42

Különlegesnek ígérkezik egy, 18. századi szabásminták alapján készült női és férfi öltözet árverése. A ruhákat a múzeum textilrestaurátorai készítették el.

A Magyar Nemzeti Múzeum programjai a barokk kor mindennapjait mutatják be az érdeklődőknek. Az állandó kiállításokhoz szak- és tárlatvezetések kapcsolódnak. Megismerhetjük a korabeli illemet, a korszak zenéjét, részt vehetünk barokk vigasságon, betekinthetünk az arisztokraták életébe. Különösen hangulatosnak ígérkezik a múzeumkerti fáklyás séta, melynek során a `muzi` kiváló szakértőjével a belváros egyik legnagyobb zöldterületét járhatjuk be. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, kísérőikkel együtt az Eszterházy herceg mulatságára hivatalosak. Az ünnepi alkalomhoz természetesen megfelelő külcsín szükséges, ennek érdekében a fiatalok barokk női és férfi parókát, legyezőt és ékszert készíthetnek.

A néhány héttel ezelőtt megnyílt Szépség óhajtása című kiállítás terei is szerepet kapnak a rendezvényen. A speciális tárlatvezetéseken Tompos Lilla, a kiállítás kurátora elárulja a látogatóknak a kulisszatitkokat. Sípos Enikő textilrestaurátor a korabeli ruhák rekonstrukciójával és a róluk készült másolatokkal ismertetik meg a nagyérdeműt. Nem mindennapi élményben lesz részük azoknak, akik Zólyomi Zsolt parfümőr előadását választják. Az itt elhangzottakra támaszkodva szakértőbb szemmel nézhetjük meg A parfüm című filmet. Az est folyamán elárverezésre kerül egy 18. századi női, illetve férfiruha rekonstrukciója, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum textilrestaurátorai készítettek el.

A klasszikus zenét kedvelők sem maradnak műsor nélkül. Egy éjszakás kalandnak ígérkezik az Országos Széchényi Könyvtár anyagából válogatott kiállítás, amelyen Joseph Haydn munkásságához és korához köthető korabeli nyomtatványok, metszetek kerülnek bemutatásra. A Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont az I. Nemzetközi Csembalófesztiválnak és Találkozónak. A műsor összeállítói kicsikre és nagyokra egyaránt számítanak. A játékos foglalkozásokon az érdeklődők közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a hangszerekkel, meg is tapogathatják, ki is próbálhatják a zeneszerszámokat.

Este fél tíztől a művészek kerülnek a figyelem középpontjába. A Díszteremben Bach, Händel és Haydn műveit csembalón szólaltatják Jacques Ogg (Hága), Cseh Dalma, Oláh Aino, Balog Zsolt ás a Vashegyi György által vezényelt Siciliano Kamarazenekar. A versenyszelleműek bekapcsolódhatnak a csembalók maratonjába. A műsort régi táncok, karakterdarabok, programzenék, opera-részletek teszik ki.

Az "egyéb" programok is sokszínűek lesznek. Hatkor a Főbejáratot a fanfárok szállják meg, éjféltől jazz koncertet - The Transform Quintet - hallgathatunk. A zenekar egyéni, invenciózus jazz zenét játszik, progresszív zenei világuk egyaránt betekintést enged a fusion jazz, a mainstream, az elektronikus zene és a klasszikus romanticizmus világába, amelyet kifinomult ízléssel és szenzációs játékkal szólaltatnak meg. Az Atlantisz Tűzzsonglőr Csoport
Arany János szobor előtti látványos bemutatójára éjjel egykor kerül sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár